Uj_mellkassebeszeti_reszleg_az_onkologian

Új mellkassebészeti részleg az onkológián

Semmelweis-nap alkalmából új mellkassebészeti műtőblokkot és intenzív terápiás részleget avattak az Országos Onkológiai Intézetben. A kormány közel hárommilliárd forintos támogatásával megvalósuló beruházás nemcsak a mellkasi daganatok legkorszerűbb, 21. századi ellátását teszi lehetővé, hanem azt is, hogy szélesedhessen a hazai tüdő-transzplantációs program – mondta el az átadás alkalmából Polgár Csaba, az intézet főigazgatója.

A vezető nagy ugrásnak nevezte a fejlesztést, eddig ugyanis a központi műtőket használta a Mellkasi Központ, most viszont már önálló helyen, három vadonatúj műtőben lehet folytatni a mellkassebészetet. A tervek szerint az egyik új műtőben hamarosan megkezdődhetnek a robotsebészeti beavatkozások is.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, az intézet korábbi főigazgatója arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetemmel együttműködve 2015-ben zajlott le az első tüdő-transzplantáció, és azóta már száznál is többet hajtottak végre a szakemberek. Ennek hozadékaként indultak el Magyarországon a műtüdős kezelések is, amik nagy segítséget jelentettek a pandémia idején.Uj_mellkassebeszeti_reszleg_az_onkologian_2

„A világjárvány megmutatta, hogy a problémáinkat magunknak kell megoldani. Korábban volt rá lehetőség, hogy egyes kezelések miatt más országba küldjünk betegeket, a járvány idején azonban ez szóba sem jöhetett” – mondta Rényi-Vámos Ferenc, a Mellkasi Központ vezetője, aki megerősítette, hogy a műtüdős kezelésekkel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat kiemelkedő eredményekkel tudták hasznosítani a legsúlyosabb COVID-betegek kezelésekor. Kitért arra is, hogy a minimál invazív tüdőműtétek terén úgyszintén az élen jár az intézet, már nagyrészt a tüdőrákot is kis lyukon keresztül operálják.

A Hegyvidéki Önkormányzat az építési szabályozással tette lehetővé, hogy a beruházás megvalósulhasson – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester az avatón. Több egészségügyi intézmény, kórház esetében is hasonló módon támogatta a fejlesztéseket a kerület vezetése, jó példa erre a Szent János Kórház, az Országos Gerincgyógyászati Központ, valamint az Országos Onkológiai Intézet területének szabályozása.

k.