Faültetés a Normafánál

Minden szempontból méltatlan volt a Normafához a síház melletti parkoló, de a szomszédos buszforduló és végállomás sem harmonizált a környezetével. A Hegyvidéki Önkormányzat régóta szeretett volna rendet tenni ezen a területen, amire a Normafa fejlesztése teremtett lehetőséget.
Megépült az új Eötvös út, a Konkoly-Thege Miklós úti parkoló, a 21A buszjárat új megállója, a csillebérci tábornál és a KFKI előtt lévő buszpihenők, valamint egy új buszforduló. Mindez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a parkoló és a régi buszvégállomás helyén parkosított közösségi terek jöhessenek létre, fákkal, bokrokkal, padokkal, asztalokkal, napvitorlákkal, természetes anyagú díszítőelemekkel és speciális műgyanta-burkolatú sétányokkal.
„Nehéz elhinni, hogy májusban légkalapácsok törték az aszfaltot és a betont, most pedig már a növényeket telepítjük – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki Vágó István önkormányzati képviselővel közösen ültette el az első fát, és gyorsan mindenkit megnyugtatott a talajvastagságot illetően. – Sokan kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy lesz-e elegendő termőföld a parkban. Nos, nyugodtan kijelenthetem, hogy igen, mindenhol legalább negyven centiméter vastag az újonnan idehozott termőföld.”
Mint elhangzott, 1600 négyzetméter az egykori parkoló területe, további 900 a buszfordulóé. A sétányok és az épületek részét levonva nagyjából 2500 négyzetméternyi zöld felülettel gazdagodik most a kerület.Faultetes_a_Normafanal„Hosszú ideig egyeztettünk a különböző civil szervezetekkel, hogy milyen legyen a járdák burkolata – folytatta a polgármester. – Végül nem az egyébként a Normafa más sétányain bevált stabilizált murvát választottuk, hanem a babakocsival könnyebben járható, víz- és légáteresztő műgyanta mellett döntöttünk, ami színében is harmonizál a természeti környezettel.”
Ide költözik a méltán népszerű réteses és a lángosos. Az ezeknek otthont adó pavilonok már a helyükön vannak, mégis csak tavasszal nyithatnak ki, ugyanis a csatornabekötésre várni kell, a hálózatbővítésre október végén adta áldását a csatornázási művek. Ez a beruházás elkerülhetetlen, hiszen korábban rendre előfordult, hogy az elégtelen kapacitás miatt a szennyvíz nem tudott távozni a csatornán keresztül.
Pokorni Zoltán említést tett a szomszédos Konkoly-Thege Miklós úti parkolóról, mivel az is egy olyan fejlesztés, ami nélkül nem valósulhattak volna meg a parkosítások: 164 parkolóhely létesült, ebből a Normafa kapujához legközelebb eső 6 a mozgáskorlátozottaké. A parkolót úgy alakította ki a kivitelező, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni, ezért is lett némileg szabálytalan az alakja. A mostani zöldítés során összesen 1533 cserje és 38 őshonos, lombos fa kap helyet, a füves terület mérete meghaladja az 1500 négyzetmétert.

sm.