Ingyenes edzési lehetőség a TE-n

Hat hónapon át tartó edzési lehetőséget biztosít a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ a Testnevelési Egyetem kampuszán. A szervezők olyan 55 és 65 év közötti egészséges érdeklődők jelentkezését várják, akik nem rendelkeznek sportolói múlttal, és elszántságot éreznek magukban ahhoz, hogy fél éven át heti háromszor járjanak felügyelt körülmények között edzésekre. Az ingyenes, személyre szabott edzésprogram lehetősége mellett a jelentkezők dietetikai tanácsadáson is részt vehetnek.

Számos tudományág évtizedes kutatómunkája bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgásnak széles körű, gazdasági és élettani előnyei vannak, emellett tény, hogy a fizikai inaktivitás világszerte a negyedik vezető halálok. Tudjuk, hogy edzés során nagyon különböző a szervek tápanyag-, oxigén- és vérellátása, ehhez képest minden szerv hasznot húz a rendszeres testedzésből.

A maximális oxigénfelvételi képességünk szintje meghatározza a szív- és érrendszerünk edzettségét, ami fontos mutatója az élet minőségének, mivel a magas oxigénfelvételi képesség összefüggésben van az inaktív életmódból adódó betegségek csökkenésével. E hatások magyarázata ismeretlen, de lehet, hogy a maximális oxigénfelvételben vagy az általa szignifikánsan létrehozott változásokban rejlik.

Edzés hatására a megnövekedő oxigénfelvételi képesség hozzájárul a szervek reprodukciós és funkcionális képességeinek javulásához. A mostani kutatás célja, hogy feltérképezze az összefüggések mögött rejlő biokémiai útvonalakat.

A kutatás során háromszor tartanak felmérést a szakemberek: az elején, a harmadik hónapnál, majd a végén. Rögzítik a mentális képességeket, a testösszetételt, a maximális oxigénfelvételi képességet, vér-, vizelet- és székletmintát gyűjtenek be és elemeznek.

Az edzésekre jelentkezni a mekk.tf@gmail.com e-mail-címen vagy a +36-70/658-2914-es telefonszámon lehet.