Katolikus_ertekeket_kozvetit_a_Pannonia_Sacra_ovoda

Katolikus értékeket közvetít a Pannonia Sacra óvoda

Szeptemberben nyílt meg a három csoportot fogadó Pannonia Sacra Katolikus Óvoda a Diana utcában. Az állami segítséggel megépülő nevelési intézményt október utolsó vasárnapján Erdő Péter bíboros szentelte meg Pokorni Zoltán polgármester és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára jelenlétében.
Mindig nagy öröm, hogy óvodát adhatunk át, a fenntartása pedig legalább ekkora felelősség – mondta Erdő Péter a felszentelést megelőző szentmisén az Istenhegyi Szent László-templomban. Kiemelte: az egyház a nevét adja az óvodához, és vállalja a katolikus hit továbbadását. Ezt a lelki identitást kialakítani komoly feladat a mai Európában.
Svábhegy egy ökomenikus hely, jól megférnek itt egymás mellett a különböző közösségek – utalt arra Fürjes Balázs, hogy néhány utcával arrébb nemrégiben református óvoda kezdte meg a működését. Mint fogalmazott, nagyszerű, hogy két óvoda épült egymás közelében, mert ez azt jelenti, hogy egyre több gyermek születik. A közösség bízik a jövőjében, bízik abban, hogy saját hazájában, saját nyelvét beszélve, saját hagyományait élheti meg; Móra Ferenc, Csukás István, Lackfi János, Lázár Ervin versein, történetein, vagy éppen a népmeséken nevelheti gyermekeit.Katolikus_ertekeket_kozvetit_a_Pannonia_Sacra_ovodaAz államtitkár szerint az unió legfontosabb kérdése jelenleg az, hogy elég lesz-e a születések száma Európában. Amíg nyugaton azt mondják, nem, és ezért a bevándorlást tartják a megoldásnak, addig Magyarország az erős családtámogatási politikában hisz.
„Tiszteletben tartjuk a nyugatiak álláspontját, de azt kérjük, hogy a magunk dolgaiban mi dönthessünk, és adhassunk más válaszokat. Reméljük, hogy a családtámogatás hatására nő a gyerekek száma” – hangsúlyozta Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy a gyerekvállalás nem politikai szándék kérdése, hanem egyéni választás, mert a gyerek egyszerre mennybéli és földi kincs, az élet teljességét mutatja. Az óvodapedagógus pedig az egyik legszebb hivatás – tette hozzá –­, neki adjuk át legféltettebb kincseinket, nagy izgalommal, hogy aztán megnyugodjunk, mert tudjuk, jó kezekbe kerültek.Katolikus_ertekeket_kozvetit_a_Pannonia_Sacra_ovoda3Az egyházközség tagjaként Taraczky Dániel építész ingyen tervezte meg az épületet, amire ő is, mi is büszkék vagyunk – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán. Mint megemlítette, az építész és az óvodát megálmodó Kocsis István atya neve egyaránt rajta van a bejárat előtt elhelyezett, az alapkövet takaró fedőlapon. Hozzátette, hogy az óvoda után hamarosan elkészül a közösségi ház is a Diana parkban.
Egy problémáról is szót ejtett a polgármester: sajnos többször meg kellett büntetni az óvodába érkező szülőket, amikor szabálytalanul parkoltak a Diana utca járdájára. „Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez a szabály, be kell tartani – hangsúlyozta. – Gondolkodunk viszont azon, hogy helyi népszavazáson megkérdezzük a polgárokat a járda megszüntetéséről, hiszen néhány méterrel odébb, a parkban párhuzamosan fut a sétány. Ha úgy döntenek, akkor a járda helyén parkolókat lehetne kialakítani.” Végezetül Pokorni Zoltán arra kérte az óvoda személyzetét, hogy ne csak a gyerekekből, hanem a szülőkből is próbáljanak közösséget kovácsolni.
Dóra Zoltán, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója arról beszélt az ünnepségen, hogy a katolikus értékeket, az anyanyelv szeretetét közvetítik a gyerekeknek. A munkatársak támaszai a családoknak a nevelés korántsem egyszerű folyamatában. Harminc éve okítják a gyerekeket a szépre és a jóra, akik közül hárman ma már az óvoda pedagógusai. Ez olyan eredmény, amire méltán büszke lehet az iskola.Katolikus_ertekeket_kozvetit_a_Pannonia_Sacra_ovoda2

sm.