Klímabarátok találkozója

A természetközeli kertekkel foglalkozott a Klímabarát esték októberi rendezvénye, amely ezúttal a „Kertemben a természet” elnevezésű pályázat eredményhirdetésével egészült ki. (Erről ezen az oldalon lejjebb olvashatnak részletesen – a szerk.). A Hegyvidéki Zöld Iroda és a Klímabarát Települések Szövetsége által 2017-ben útjára indított, a KEHOP-1.2.1 keretből finanszírozott eseménysorozat mostani alkalmát Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd Kremnicsán János, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakértője tartott vetített képes előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, telt ház előtt.
A környezeti nevelő a Sas-hegynek, ennek a különleges adottságú védett területnek a természetes sziklakertjeitől a városi díszkertekig sok mindenről szót ejtett. A legérdekesebbnek talán egy svájci tulipánkert bizonyult, amelyben milliószám virítanak a szabályos formákba rendezett hagymások. A látvány lenyűgöző, de a legkevésbé sem természetes. Ráadásul a kert fenntartási költségei tucatnyi hazai nemzeti park éves költségvetésével vetekszenek.Klimabaratok_talalkozojaEgy magánkertben ilyesmire sem idő, sem energia nincs, de a hívogató kertről nem kell lemondani. A természetközeli kertek egyik jellemzője éppen az, hogy kis költséggel létrehozhatók, és kevés élőmunkával fenntarthatók. Ráadásul nemcsak a tulajdonosaiknak jelentenek örömöt, hanem sok kitines, pikkelyes, tollas, bőrös, szőrös állat életfeltételeit is biztosítják.
Az előadás gazdag képanyagot villantott fel a hegyvidéki kertek rejtett kincseiből. Ki gondolta volna, hogy kövekből épített installáció, vagy éppen házilag készített denevérodú is megbújik a szomszédságunkban? A pályázatot elbíráló zsűriben is szerepet vállaló természetvédelmi őr legmeghatározóbb élményeként az egyik belbudai társasház esetét emelte ki, ahol a lebetonozott udvaron egyetlen lakó kezdett növényeket nevelni. Mostanra olyan sok szomszéd csatlakozott a közösségépítő kertészkedéshez, hogy már a burkolat felbontása is szóba került!

B.