Szabadtéri programok időseknek

A velünk élő idős, beteg emberek életkörülményeinek javítása érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat – külföldi példák alapján – a közparkok fejlesztését tervezi. Ennek első lépéseként, az igények felmérése érdekében, egy színes rendezvénysorozattal szeretné megszólítani az érintetteket.
Kocsis Judit, a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy az idősek gyakran egyedül élnek, magányosnak érzik magukat, elszigetelődnek, depresszióssá válhatnak. Különösen igaz ez akkor, ha jelen van náluk a demencia, és nemcsak a mozgásuk válik nehezebbé, hanem az esetleges viselkedésváltozások következtében a család szégyelli, rejtegeti a beteget, s még inkább bezárkóznak. Nekik és rokonaiknak különösen fontos segítséget jelentene, ha lennének olyan természeti környezetben zajló programok, amiken biztonságos körülmények között és közösségben élhetnék át a zöld környezet stresszoldó, depresszióűző hatását. A Hegyvidéken ehhez minden adottság karnyújtásnyi távolságban áll rendelkezésre!
A mostani programsorozat célja a tartalmas időtöltés mellett a társadalmi szintű szemléletformálás előmozdítása. Az időskor és betegségei – különösen a demencia – megismertetése által növelhető a társadalmi elfogadottság, ami hatalmas lépés a hétköznapokban is megélhető, megtapasztalható befogadás felé.Szabadteri_programok_idoseknekA kezdeményezés a Zöld Környezet és Egészség projekten belül a már említett demencia iroda, a Hegyvidéki Önkormányzat népjóléti irodája és a Hegyvidéki Kulturális Szalon együttműködésében valósul meg. Lapzártánk előtt egy könnyű erdei sétára hívták az időseket, részt vehettek gyógytornász által vezetett biztonságos gerincvédő tornán az őszi napsütésben, valamint egy témájában a halottak napjához kapcsolódó beszélgetésen a gyászfeldolgozásról.
A következő alkalom november 10-én 11 órakor lesz, amikor a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület képviselői érkeznek terápiás kutyákkal. A játékos, sok simogatással tarkított alkalom lehetőséget nyújt az ebek megismerésére és az általuk biztosított jótékony testi-lelki hatások megtapasztalására. November 16-án 11 órakor egy kis szabadtéri koncertre, éneklésre és jóleső mozgásra hívják a szervezők kifejezetten az idősebb korosztály tagjait.
A sorozat zárásaként november 24-én 11 órakor a SzívSN (Szívesen Segítünk Neked!) Egyesület elnökségi tagja, dr. Báthori György tart előadást az egészséges életmód fontosságáról időskorban. Az elméleti ismeretátadás mellett vérnyomásméréssel és az adatok értékelésével is várják az érdeklődőket.
A programok helyszíne minden esetben a MOM Kulturális Központ kertje (a játszótér melletti füves rész), időtartama nagyjából 60 perc. A vendégeknek meleg teát, pogácsát és hűvös idő esetén takarókat is biztosítanak. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a demenciairoda@hszk.hu elektronikus címre küldött üzenetben lehet jelentkezni. A szervezők szeretettel bátorítanak, hívnak és várnak minden érdeklődőt, kortól és egészségi állapottól függetlenül.

BI.