Szélesebb körben kötelező a maszk és a védőoltás

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében arról határozott a kormány, hogy november 1-jétől ismét maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. Az egészségügyi intézményekben általános látogatási tilalmat vezetett be, a szociális intézményekben pedig a vezetők hatáskörébe utalta ezt a korlátozási lehetőséget.

Még a kormány bejelentése előtt a Hegyvidéki Önkormányzat is döntött arról, hogy a kulturális és sportintézményeiben novembertől a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszkot kell hordaniuk a 6 éven felülieknek. A sportlétesítményekben a medencetérre nem vonatkozik ez a szabályozás. A polgármesteri hivatalt felkereső ügyfeleknek már október közepe óta maszkot kell viselniük. Akiknél nincs megfelelő eszköz, azok számára orvosi maszkot biztosít az önkormányzat.

A napokban bejelentett kormányzati intézkedések az állami intézményekben dolgozók kötelező oltását is előírják. Az egészségügyi dolgozók után tehát már a kormánytisztviselőktől, a honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottaktól, az állami fenntartású általános és középiskolák, szociális, gyermekvédelmi, kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, valamint az adóhivatal munkatársaitól is elvárt a védőoltás.

Az állami szférán túl más munkáltatók is kötelezővé tehetik a koronavírus elleni oltást, az első adag felvételére 45 napos határidőt állapíthatnak meg. Ha erre nem kerül sor, fizetés nélküli szabadság rendelhető el, és ha a dolgozó egy éven belül továbbra sem veszi fel a védőoltást, a jogviszonya felmentéssel vagy felmondással azonnali hatállyal megszüntethető.

Nem várható el a vakcina felvétele azoktól, akik esetében ez orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallott. A gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartósan távol lévők számára sem írható elő az oltás.

n.