A szívtipró cigányprímás és az élelmes pesti cukrász

Rigó Jancsi már kisgyermekkorában a nagykanizsai cigánybandában játszott, majd saját zenekarával járta a világot. 1895-ben Párizsban éppen abban az elegáns étteremben muzsikált, ahol Chimay herceg és szép szőke felesége vacsorázott. Az öregedő férj ifjú nejét annyira magával ragadta a cigányprímás játéka, hogy egyre gyakrabban volt vendég az étteremben, majd rövidesen kirobbant a botrány: férjét és két kisgyermekét hátrahagyva megszökött Jancsival.
Útjuk egyenesen a székesfehérvári Magyar Király Szállóba vezetett, majd megfordultak a pákozdi cigánysoron is, ahol Jancsi bemutatta családjának a kedvesét. Idehaza az újságírók naponta tudósítottak a nagy kaland legapróbb részleteiről, tudva, hogy híres belga és francia ügyvédek közreműködésével már folyik a válóper. Nem is váratott magára sokáig a szenzáció: Rigó Jancsi feleségül vette a hercegnét egy pápai nuncius előtt. Tanújuk az amerikai és az angol nagykövet volt.
Egy élelmes pesti cukrász kihasználta a nagy közérdeklődést, és egy finom krémes-habos süteményt kreált az alkalomra, amelyet Rigó Jancsiról nevezett el. A nagy port kavaró szerelem nem tartott örökké, ám a sütemény máig sikeres maradt. Minden valamirevaló cukrászdában megtalálható, de a rutinos háziasszonyoknak sem okozhat gondot az elkészítése. Nekik szól az eredeti recept. Rigo_Jancsi1

RIGÓJANCSI

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 2 csapott evőkanál cukor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 evőkanál olaj

…a krémhez: 6 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 15 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 5 púpozott evőkanál porcukor

…a tetejére: 15 dkg étcsokoládé

A tésztához a tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet és az olajat is hozzáadjuk.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztamasszát egyenletesen rákenjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, hosszában elfelezzük, és az egyiket egy akkora peremes tepsibe fektetjük, amekkorába éppen belefér.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 15 percre 1 deci hideg vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon, majd addig melegítjük, amíg feloldódik. A tejszínbe csorgatjuk, utána az olvasztott csokoládé, a vaj és a porcukor is belekerül. Ezt a csokoládés habot egyenletesen a tésztára kenjük, hűtőszekrényben 5-6 órán át dermesztjük.
Közben az olvasztott csokoládét a másik piskótára kenjük. Ha megszilárdult, forró vízbe mártott késsel négyzetlapokra vágjuk, amiket a megszilárdult krém tetejére fektetünk. A süteményt tálalás előtt forró vízbe mártott késsel a csokoládétetők mentén felvágjuk, és így helyezzük tálra. Rigo_Jancsi2

Pákozdi Judit