Zöld infrastruktúrával a tiszta levegőért

A lakóterületek védelme a levegőszennyezés ellen – ez volt a témája a Hegyvidéki Önkormányzat hatodik Zöld Környezet és Egészség Akadémiájának. Az online konferencián az előadók külföldi példákon keresztül mutatták be a lehetséges megoldásokat.
Kállay Tamás mindenekelőtt a téma aktualitására világított rá. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a légszennyezés az egyik vezető halálok a Földön, az áldozatok száma a közlekedési balesetet szenvedők számának a hatszorosa. De mit lehet tenni? A megoldáshoz részben hozzájárulhat a zöld környezet fejlesztése, mert a növények amellett, hogy oxigént termelnek, hatalmas felületű lombozatukkal megszűrik a levegőt. A légmozgás útját álló fasorok, sövények felfelé terelik a szennyezést szállító légáramlást, illetve olyan örvénylést idéznek elő, ami jelentősen mérsékeli a szállított káros anyagok mennyiségét.
A dublini Trinity College adatai szerint egy 1 méter magas sövény mögött akár a felére csökkenhet a szennyeződések koncentrációja a levegőben. A kutatások és a tapasztalatok azt is megmutatják, hogy a kisebb levelű, de nagyobb és sűrűbb koronát nevelő fafajok a legjobb légtisztítók. A lombos fák koronaalakja jobban szűr, mint a fenyőféléké, ugyanakkor az örökzöldek télen is szűrik a levegőt.
A látszólag egymásnak ellentmondó elvárások eredőjeként a szakértők a városi zöld területek tervezésénél a különböző fajok kombinációját ajánlják, amiben minden faj a maga erősségeivel tud hozzájárulni a légszennyezés szűréséhez. Kállay Tamás előadásában kiemelte a zöld folyosók légmozgásokat vezető és generáló hatását is, ami a városi környezet szellőzéséhez járul hozzá jótékonyan. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a légminőség védelme egyúttal a zajvédelmet is szolgálja, ráadásul a zöld területek saját hangjai ahhoz is hozzájárulnak, hogy az emberekben kedvező élettani hatások alakuljanak ki a természeti környezetben.
Katerina Bonito a CLAIRO (légszennyezés elleni konzorcium) projektmenedzsere Ostravában. Csehország harmadik legnagyobb városa jelentős ipari múlttal rendelkezik. Az épületek ma is megvannak, de a funkciójuk átalakult, jellemzően kulturális és sportolási célokat szolgál. Mindezek dacára máig hat a történelmi bélyeg, hogy a környék élhetetlenül szennyezett. Bár jelentős az elmozdulás, de bőven van még feladat.
A mai légszennyezés fő forrása a nehézipar, a közlekedés és a korszerűtlen lakossági fűtés, valamint a távolabbi iparterületekről érkező szennyezés. A CLAIRO négy pilléren nyugvó programja magában foglalja az adatgyűjtést, a konkrét zöldítést, a kiültetett növények ellenálló képességének fokozását és a tudásátadást a környező városoknak. Az előadó bevált módszerként ismertette, hogy a légszennyezettség mérséklése érdekében bevezették a rendszeres és minden közterületre kiterjedő gépi utcaseprést.
„A zöld ékek és gyűrűk szerepe a városi levegőszennyezésben” címmel tartottak előadást Elżbieta Raszeja és Anna Gałecka-Drozda poznani egyetemi tanárok. Az 1930-as években végzett várostervezés során a korábbi porosz erőd és a folyók vonalára épülve alakult ki az ékekből és gyűrűkből álló látványos zöld területi rendszer a lengyelországi Poznanban. A fejlesztések eredeti céljai között szerepelt, hogy a városi zöldövezeteket hozzá kell kapcsolni a külső rurális területekhez, és hogy a legfejlettebb zöld területeket a település központjába kell összpontosítani, úgy, hogy a rendszer ezekkel együtt is koherens maradjon.
Mára mindez sok ponton sérült, de a kérdés érvényes: vajon segítette-e a poznani rendszer a levegőszennyezés elleni küzdelmet? A dolog nagyon összetett, a közelmúltban éppen a lakosság állt ki egy még meglévő zöld folyosó beépítése ellen. Ez a példa is mutatja, hogy a zöld infrastruktúra fontos, de önmagában nem elégséges a kifejezetten szennyezett lengyelországi levegő hatékony megtisztítására.
Az URBACT program keretében megvalósuló konferencián részt vevő mintegy félszáz érdeklődő írásban már az előadások idején is feltehette kérdéseit, és hozzáfűzhette megjegyzéseit. Az elhangzottakat rögzítették, ezek – a korábbi konferenciák anyagaival együtt – bárki számára elérhetők a kezdeményezés youtube-os honlapján.

(Barta)