Decemberben_nyit_az_uj_park

Decemberben nyit az új park

Szinte teljesen befejeződött a régi normafai parkoló és a mellette lévő buszforduló átépítése. A fejlesztés eredményeképpen a levegőt szennyező járművek helyén növényekkel gazdagon beültetett pihenőövezet jött létre.

A Normafa-rehabilitáció egyik fontos eleme a gerinctől – azaz a védett erdőtől – távolabb „tolni” a tömegközlekedést és még inkább a gépkocsiforgalmat. Ennek érdekében a Konkoly-Thege Miklós úti parkoló megépítését követően lehetőség nyílt a síház melletti, mintegy 1580 négyzetméteres, aszfaltburkolatú parkoló megszüntetésére. Mivel a BKV-járatok szeptember eleje óta új útvonalon közlekednek, már nem volt akadálya a parkolóhoz csatlakozó mintegy 900 négyzetméter területű buszforduló elbontásának – beszélt a munkálatok előzményeiről Rimóczi János, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője.
A bontást követően kezdődhettek meg az építési munkák. A tereprendezés és az alapozás után a környezettel harmonizáló négy pavilon épült. Ezekben kap majd helyet a népszerű lángosos és a rétesező, amelyek évtizedek óta részei a Normafának.
A pavilonok mellett 208 négyzetméter fás terület jött létre, ahol majd székeket, asztalokat, nyáron napvitorlákat helyeznek ki a pavilonok üzemeltetői. Az újonnan kialakított sétányok könnyen járható, víz- és légáteresztő burkolatot kaptak, az összefelület 553 négyzetméter.
Ami a további kertészeti munkákat illeti, a volt parkolónál 855 négyzetméteres területrész humuszolása és 600 négyzetméter füvesítése történt meg. Összesen 1533 cserjét és 23 lombos fát ültettek a szakemberek. A volt buszfordulóhoz 15 lombos fa került, a füvesített, gyeprácsos burkolattal ellátott közösségi tér mérete összesen 907 négyzetméter. Jelenleg a faburkolatok elhelyezése zajlik, ezt követően – várhatóan december első két hetében – veheti birtokba a nagyközönség a Normafa legújabb pihenőterületét.
A pavilonok megnyitására még várni kell. Ennek oka, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a csatornahálózat bővítéséről határozott, korábban ugyanis rendre előfordult, hogy a meglévő vezeték nem tudta megfelelően elvezetni a szennyvizet.
A szennyvízcsatorna építése október 27-én kezdődött, a kiadott vízjogi létesítési engedély alapján. Nagyjából két hét van hátra a kivitelezésből, majd elindul az ilyenkor előírt hatósági eljárás. Először a főváros átveszi a hálózatot, utána átadja a csatornázási műveknek. A folyamat várhatóan tavaszra lezajlik, és megnyithatnak a pavilonok. A fejlesztéssel egyúttal a síház és a köztéri WC szennyvízelvezetése is megoldódik.

M.