Felkeszules_a_telre_a_Normafanal

Felkészülés a télre a Normafánál

Egyre hidegebb van, közeledik a tél, ami pluszfeladatokat ró a Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyét gondozó Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményre. Mik ilyenkor a konkrét teendők, és mire számíthatnak a következő hónapokban a Normafára kirándulni, sportolni érkezők?

November 15-e a határideje a téli felkészülésnek a Normafánál. Most is így volt, megtörtént a géppark, az eszközök ellenőrzése, a munkatársak eligazítása, így mindenki tudja, mi a dolga a következő időszakban – foglalta össze az utóbbi napok történéseit Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője.
A leghidegebb hónapokban várhatóan a hó- és jégmentesítés adja majd a legtöbb munkát. Ezzel kapcsolatban az intézményvezető elmondta, hogy a kiépített főbb sétányokat szükség szerint zúzott kővel teszik biztonságosan járhatóvá, míg a városi járdákon más, környezetbarát szóróanyagokat is alkalmaznak.
Ilyenkor jön el az ideje a tervezhető erdészeti munkák elvégzésének is, is ezek közé tartozik az utakat benövő növényzet eltávolítása, valamint a fakivágás. Ez utóbbit csak végszükség esetén, például vészhelyzetben alkalmazzák, a Normafán egyébként nincs fakitermelés. Egy másik fontos feladatuk a Normafára járók egészségének megóvása. Ebbe beletartozik az elsősegélynyújtás, amit az idén már nem a sípályák tetején telepített mobil állomáson, hanem az újonnan elkészült látogatóközpontban oldanak meg.
Baj esetén a 06-20/499-1111-es ügyeleti telefonszámot lehet hívni – természetesen első a hivatalos szervek értesítése! –, az intézmény munkatársai pedig haladéktalanul megteszik a megfelelő lépéseket. Az előző téli szezonban mintegy húsz embernek, főleg szánkózóknak kellett segítséget nyújtani, a sérülések között előfordult törés, szalagszakadás is.
A balesetek többsége a sípályán történt, amelyet egyébként a szánkózók nem használhatnak, mert túl meredek, a végén fák vannak, szánkóval pedig nehéz időben megállni. Arról nem is beszélve, hogy a ródlisok a sízők testi épségét is veszélyeztetik.
Mikó Gergely az Anna-rét szánkópályáit javasolja, ráadásul a tervek szerint ezek – a sífutópályához hasonlóan – hamarosan az egész szezonban használhatók lesznek. Megoldódik ugyanis a hópótlás, ami azért különösen fontos, mert így a szokásos két-három havas hétvége helyett hónapokon keresztül lehet majd hódolni a téli sportolás örömeinek.
„Az a tapasztalat, hogy a havas napokon megtelik a Normafa, mindenki szeretné kihasználni ezeket az alkalmakat. Nagy a terhelés, és ez jelentősen csökkenhet a hópótlással” – zárta szavait az intézményvezető, egyúttal arra is felhívva a figyelmet, hogy továbbra sem lesz elegendő a parkolóhely, ezért a téli hétvégéken érdemesebb a sűrített BKV-járatokat használni.

M.