A Hegyvidéken is nagy sikere volt az oltási akcióhétnek

Egy héttel meghosszabbította a kormány a november 22-én kezdődő oltási akcióhetet, így december 5-ig a kerületi oltópontokon is előzetes időpontfoglalás nélkül lehet oltakozni. Dr. Janecskó Máriát, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kútvölgyi oltóközpontjának szakmai koordinátorát az akcióhéttel kapcsolatos tapasztalatokról, a megerősítő oltásokról és az 5–12 éves gyerekek számára hamarosan elérhető vakcináról is kérdeztük.

 • György István, az országos oltási munkacsoportot vezető államtitkár november 26-án bejelentette, hogy az oltási akcióhét első négy napján több mint félmillióan vették fel valamelyik vakcinát. Mit tapasztaltak a Hegyvidéken, itt is sokan éltek a lehetőséggel?
 • Igen, itt is nagy sikere volt! Főleg a harmadik oltásra jelentkeztek, de a másodikat is sokan kérték. Jobban örülnénk, ha az első vakcinára is többen jelentkeztek volna.
 • A járványtannal foglalkozó Clinical Microbiology and Infection orvostudományi szakportálon nemrég megjelent a HUN-VE elnevezésű tudományos kutatás, ami a védőoltások eredményességét vizsgálta. Ebből kiderült, hogy minden Magyarországon használt vakcina rendkívül magas hatékonyságot mutatott a megfertőződés és a koronavírussal kapcsolatos elhalálozások megakadályozása tekintetében. Tavasszal tízszer-hússzor nagyobb eséllyel haltak meg Magyarországon azok, akik nem immunizáltatták magukat. Milyen az oltási kedv azok között, akik még nem vették fel a COVID elleni védőoltást?
 • Sajnos a tudományos tanulmányokat nem igazán olvassák el azok, akik még nem oltatták be magukat. Ezért sokszor a személyes példamutatás segíthet megértetni azt, hogy több előny származik a védőoltás felvételéből, mint annak elutasításából. Sokkal jobb oltottnak lenni, mint a megfertőződéstől rettegni. A legfontosabb, hogy az oltatlanok mielőbb vegyék fel az oltást, hiszen ez a legerősebb védelem a betegség súlyos lefolyása ellen.A_Hegyvideken_is_nagy_sikere_volt_az_oltasi_akciohetnek1
 • A védőoltások megjelenésekor a Pfizer volt a favorit. Most melyik vakcinát választják a legtöbben?
 • Az oltási pontunkon többféle koronavírus elleni oltás áll rendelkezésre. A munkatársaimmal együtt folyamatosan nyomon követjük a magyar és a nemzetközi ajánlásokat, hogy mindig személyre szabottan, az illető egészségügyi állapotának leginkább megfelelő vakcinát tudjuk javasolni, ezért nem lehet egyértelmű favoritról beszélni.
 • Fontos, hogy milyen típusú vakcinát kapnak azok, akik a harmadik oltást kérik?
 • Az illető több lehetőség közül választhat, de érdemes figyelembe venni a hivatalos ajánlásokat, az előző oltás típusát, az arra adott esetleges reakciókat, valamint az ember egészségügyi állapotát. Tehát több tényezőtől is függ, hogy kinek melyik vakcina a legoptimálisabb. Éppen ezért az oltóorvosok segítenek a megfelelő vakcina kiválasztásában.
 • Mennyire hatékony a megerősítő oltás?
 • A szakemberek véleménye és az irodalmi adatok alapján elmondható, hogy a második oltás után hat hónappal, a vakcina típusától függetlenül, csökken a hatékonyság. A harmadik oltás komoly mértékben növeli a védettséget, és várható, hogy ha esetleg meg is fertőződik az illető, nem lesz súlyos lefolyású a betegség, azaz nem kerül intenzív osztályra. A vakcina abban segít, hogy megfertőződés esetén enyhe tünetek mellett tudjuk leküzdeni a COVID-ot, amely – ha nem vagyunk beoltva – akár halálos is lehet.
 • Az első két oltásnál jelentkezhettek enyhébb mellékhatások. A harmadik vakcina beadását követően mire számíthatunk?
 • Mivel különböző oltások vannak, így nem lehet egységesíteni az esetleges mellékhatásokat. A tapasztalat az, hogy akinél az első két vakcina beadását követően voltak tünetek, mint karfájdalom, hőemelkedés, nyirokcsomó-megnagyobbodás, az a harmadik oltás után is számíthat hasonló reakciókra. Eddig a harmadik vakcina után sem tapasztaltunk komolyabb mellékhatásokat.A_Hegyvideken_is_nagy_sikere_volt_az_oltasi_akciohetnek2
 • Mivel influenzaszezon van, így a kezdeti időszakban a tünetek alapján nehéz eldönteni, hogy a koronavírus áll-e a megbetegedés hátterében. Ilyenkor mi a helyes döntés, oltás előtt érdemes teszteltetni magunkat?
 • Kétségtelen, hogy az új mutáns influenzaszerű tüneteket produkálhat. Szerencsére a legtöbben telefonon szoktak érdeklődni arról, hogy akkor is felvehetik-e az oltást, ha fáj a torkuk, vagy náthásak. Ilyenkor mindig megkérdezzük őt, hogy a környezetében van-e valaki, aki koronavírussal fertőzött. Ha tud ilyenről, akkor mindenképpen javasoljuk a COVID-tesztet. Negatív eredmény esetén természetesen beadható a vakcina.
 • A nagy sikerre való tekintettel a kormány egy héttel meghosszabbította a november 22-én kezdődő oltási akcióhetet, így az új időpont szerint december 5-ig lehet előzetes időpontfoglalás nélkül is oltakozni a kórházi oltópontokon. Mit tanácsol, mikor érdemes érkezni ahhoz, hogy elkerüljük a tömeget?
 • Számítottunk arra, hogy meghosszabbítják az oltási akcióhetet, mert szerencsére nagyon sokan éltek a lehetőséggel. Úgy tűnik, ez a rugalmasság szimpatikus az embereknek. Igyekszünk minél több oltóhelyet felállítani, hogy ne kelljen várakozni. A legtöbben kora reggel és késő délután érkeznek. Aki megteheti, inkább napközben jöjjön. Továbbra is mód van az online időpontfoglalásra, ezt is érdemes használni, ha el akarjuk kerülni a várakozást.
 • Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal a beszélgetésünk előtt bejelentette, hogy december 20-át követően az 5–12 éves gyerekek számára is elérhető lesz a vakcina. Mit gondol, a szülők élnek majd ezzel a lehetőséggel?
 • Úgy vélem, hogy igen, mert eddig is sokan várták; többen kérdezték már, hogy mikor lehet majd oltani a kisebbeket is. A 12–18 év közöttiek is szép számmal kérték az oltást, aminek nagyon örülünk. Közülük sokan most már a második vakcinát is megkapták.
 • Az év eleje óta folyamatosan azért dolgoznak, hogy minél több embert megvédhessenek a koronavírus-járványtól. Komoly nyomás van önökön, mennyire érzik ezt?
 • Örömteli, hogy már a gyerekeket is megóvhatjuk a COVID-tól. Érezzük ezeknek az oltásoknak a fontosságát, ezért mindig új erőre kapunk, még ha néha picit el is fáradunk. Hiszünk és bízunk a vakcinában: a legnagyobb védelmet az oltás adja. Ugyanakkor fontos, hogy továbbra is viseljünk arcmaszkot, fertőtlenítsünk, mossunk kezet, és ha lehet, ügyeljünk a távolságtartásra is, hiszen így tovább növelhetjük a saját és szeretteink biztonságát.

Boussebaa Mimi