Irodák helyett lakások és üzletek lesznek a „Hegyvidék főutcáján”

Hamarosan az összes bérlő elhagyja az önkormányzat Böszörményi úti irodaházait, amelyek lebontásáról – mivel az állapotuk olyannyira leromlott, hogy gazdaságosan már nem újíthatók fel – tavaly nyáron döntött a képviselő-testület. A tervezett lakóingatlan-beruházás részleteiről, aktuális helyzetéről Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. néven létrehozott projektcég vezetője adott tájékoztatást lapunknak.

  • Néhány nap múlva ideiglenesen elköltöznek a Böszörményi út 20–22. számú épületből a házi gyermekorvosok (az erről szóló felhívás a 2. oldalon olvasható – a szerk.). Mit lehet tudni a későbbi, végleges elhelyezésükről?
  • Az orvosi rendelők a tervek szerint az új épületegyüttes Szoboszlai utcai szárnyának földszintjére kerülnek vissza. Így – szemben az eddigi állapottal – az utca felől biztosított lesz az akadálymentes megközelítésük, emellett pedig az épület alatt kialakítandó mélygarázsból is kényelmesen elérhetők majd az új rendelők.
  • Kik és hogyan használhatják majd a mélygarázst?
  • Az épületegyüttes alatt 299 parkolóhelyet alakítunk ki, ezek közül a 119 lakásnak, az üzleteknek és az orvosi rendelőknek nagyjából 170-180 helyre lesz szükségük. A többi a környékbeli lakók parkolási gondjainak enyhítését szolgálja. E parkolóhelyek hasznosításának módjáról a napokban szórólapok kiküldésével kérjük ki az érintettek véleményét, hogy milyen megoldást – például vásárlást, vagy egész napos, nappali vagy éjszakai bérlést – tartanának a legmegfelelőbbnek. Ugyanígy a leendő földszinti üzlethelyiségek profilját is a környékbeliek javaslatai alapján szeretnénk meghatározni, tehát az itt élőktől várunk ötleteket arra vonatkozóan, milyen boltokat, szolgáltatásokat látnának szívesen az épületegyüttesben. Az igényfelmérés eredményét a válaszok feldolgozását követően tesszük közzé honlapunkon, a www.bbsz2022.hu címen.Irodak_helyett_lakasok_es_uzletek_lesznek_a_Hegyvidek_foutcajan
  • Az új lakóépületek nem vonzanak majd nagyobb autóforgalmat, mint az irodaházak?
  • Az irodaházakban több mint hétszáz ember dolgozott, amíg teljes kapacitással működtek. Ez sokkal nagyobb forgalmi terhelést jelent, mint egy lakótömb, ahol várhatóan nagyjából háromszázan élnek.
  • A leendő épületegyüttesről korábban már nyilvánosságra került egy úgynevezett tömegvázlat. A végleges megjelenéséről mikor tesznek közzé látványterveket?
  • Néhány héten belül ezek is megtalálhatók lesznek a honlapunkon. Ami a megjelenést illeti, az épületegyüttes a tömegével és a zárt sorú beépítéssel a környezetéhez illeszkedik majd, és alacsonyabb lesz, mint a mostani, Böszörményi út 20–22. szám alatti irodaház. A lakóingatlan kialakítása a „Hegyvidék főutcája” koncepcióval összhangban történik; ezt a célt szolgálja, hogy a Böszörményi útra nyílóan üzlethelyiségeket alakítunk ki. Az új ingatlan lényegesen alatta marad a maximális beépítési paramétereknek, nem egy „túlfeszített” program valósul meg. A belső udvarban, ahol most aszfaltozott autóparkoló található, egy nagyméretű, egybefüggő zöld kertet alakítunk ki, amely szebb kilátást biztosít majd mindazoknak, akiknek jelenleg is erre néz az ablakuk.
  • Milyen fázisban van jelenleg a projekt? Mikor kezdődhet el a bontás, majd az építkezés?
  • Zajlanak az új épületegyüttes tervezési munkái, a kész bontási terveket pedig már benyújtottuk az engedélyező hatósághoz. Rövidesen elkészül a közlekedési hatástanulmány is, ami alapján szóba kerülhet a Beethoven utca forgalmi áttervezése. Mivel a beruházás még előkészítés alatt áll, nem lehet pontos dátumot mondani a kezdésre, de azzal számolunk, hogy legkésőbb jövő tavasszal elindul az irodaházak bontása. Az új épületek kivitelezése leghamarabb 2022 végén kezdődhet el, s előreláthatóan két és fél évig tart. Sajnos az építkezés, mint minden más, hasonló léptékű beruházás, kellemetlenségekkel jár majd, de amit csak lehet, megteszünk annak érdekében, hogy a munkálatok idején minimalizáljuk a negatív hatásokat, a végeredmény pedig minden tekintetben előnyöket biztosítson a környéken élőknek.

 

Aki további tájékoztatást szeretne kapni a beruházás folyamatáról, kérdését az info@bbsz2022.hu e-mail-címre küldheti el. Beruházóként a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére.