Kigyult_az_elso_adventi_gyertya_a_Varoshaza_teren_1

Kigyúlt az első adventi gyertya a Városháza téren

Egy év kihagyás után különösen jó volt újra átélni a hegyvidéki adventi vásár hangulatát: a kürtőskalács és a forralt bor illatát, az árusok kedves kínálását, a jóízű beszélgetéseket, a mindig lelkes előadóművészek műsorait. A karácsonyra készülő hegyvidékieket – a járványügyi helyzettől függően – december 23-ig további színes ünnepi programok várják a Városháza téren.

„Hála istennek, hogy itt lehetünk! Nagyon hiányzott már a Hegyvidék, itt tud igazán megnyugodni a lelkünk. Közel húsz éve járunk ide, mindig nagy szeretettel fogadnak minket, amit igyekszünk meghálálni a finom kürtőskalácsokkal” – mondta Irma néni, akivel már messziről felismertük egymást, hiszen szinte minden évben ugyanitt, az adventi vásár bejáratánál, a „Boldog karácsonyt!” felirat alatt találkozunk. „Igaz, maszkot kell viselnünk, de ettől függetlenül most is nagyon jól érezzük magunkat” – tette hozzá a hegyvidékiek egyik legkedvesebb kürtőskalácsosa, aki közben megállás nélkül gyúrta a tésztát.
Érdekes és különleges portékákból ezúttal sem volt hiány. „Örülök, hogy nem maradt el a vásár, évek óta innen szoktam beszerezni az ajándékokat, mert itt minden egyedi. Szerintem sokkal többet ér egy kézzel készített apróság, mint bármilyen drága tömegtermék. Az árusok nagyon aranyosak, szívesen beszélgetünk velük, sokakat név szerint is ismerünk” – beszélt élményeiről Edit, aki éppen karácsonyfadíszt vásárolt.
„Sok más mellett forró teát, forralt bort, gyerekpuncsot, sült hurkát, kolbászt, halászlét és töltött káposztát is kérhetnek tőlünk – sorolta lelkesen Rácz Imre, aki szintén hosszú évek óta részt vesz a vásáron. – Mindent ott folytatunk, ahol abbahagytuk! Jó újra találkozni a vásárlókkal, remélem, hogy ezúttal is sok szép emlékkel gazdagodunk majd. Esténként fantasztikus a hangulat, sokan megállnak itt, hogy egy finom forralt bor mellett beszélgessenek. Szeretem ezt a családias légkört.”
Mint mindig, a vásárnyitón ezúttal is kihirdették az Advent a Hegyvidéken rendezvénysorozat keretében kiírt rajzverseny nyerteseit, ám a díjak átadására a járványhelyzet miatt még várni kell. Az idén is sok szép alkotás érkezett „A Kis Jézus Aranyalma (adventi várakozás)” című pályázatra. Az óvodások, iskolások és a Fejlesztő Napközi Otthon tagjai által készített műveket a hegyvidéki polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján csodálhatják meg az ügyeiket intéző emberek.
„Bízom abban, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett egészen karácsonyig látogatható lesz az adventi vásár. A koronavírus-járvány, sajnos, nemcsak a hétköznapjainkat árnyékolta be, hanem a legszentebb ünnepeinket is. A félelem és a bizonytalanság beköltözött az életünkbe; az idősek nem, vagy csak alig találkozhattak a fiatalabbakkal. Remélem, hogy az idén ez másképp lesz, és ismét gondtalanul készülhetünk a karácsonyra” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester. Szinte végszóra a színpadon Gerendás Péter Liszt Ferenc- és eMeRTon-díjas előadóművész a Mégsem halt meg a városunk című számába kezdett bele, amelyet még a karantén idején írt.Kigyult_az_elso_adventi_gyertya_a_Varoshaza_teren_2„Nagyon szeretem Gerendás Pétert, csodálatos hangja van! Bármit el tud énekelni, és mindezt oly módon teszi, hogy mindegy, mennyire rossz napom van, a dalaival mindig sikerül elérnie, hogy jobb kedvem legyen” – méltatta az énekest Beáta, aki a kisfiával, Ábellel együtt élvezte a dallamokat. „Szeretek táncolni és énekelni. Anyával meg apával mindig együtt hallgatunk zenét. Egyszer én is gitáros leszek, és én is fogok koncertezni” – osztotta meg velünk karrierálmait a hatéves kisfiú, aki azt is megsúgta, hogy mit kér a Jézuskától: „Van egy gitáros videojáték, amihez gitárt is adnak. A barátomnak is van ilyenje, sokat játszunk vele. Én is szeretnék magamnak, hogy nálam is tudjunk koncertezni.”
„Nagy örömmel és lelkesedéssel vártuk ezt a napot. Jó érzés újra átélni az adventi vásár hangulatát, és közösen készülni Jézus születésének ünnepére. Bízom abban, hogy ezek a pillanatok segítenek elfelejteni a járvány okozta nehézségeket – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. – Az árusok portékái szeretettel készültek, ezért szinte mindenki megtalálhatja azt az ajándékot, amit majd meglepetésként a fa alá tehet. A szervezésnél most is az vezérelt minket, hogy olyan kulturális programokkal tegyük teljessé az adventet, amik kicsik és nagyok számára is kedvesek. A járványhelyzet miatt felelősségteljes döntést kellett hoznunk, ezért több tervezett program is elmarad. Remélem, egészségben, szeretetben és békességben élhetjük meg az ünnepi időszakot.”
Menyhárt Éva arról is szólt, hogy december 23-ig különleges élmények várják a karácsonyra készülőket. A gyerekek egyik nagy kedvence, Danny kedves meséit hozza el hozzánk, és dallamokban gazdag interaktív programokból sem lesz hiány. A felnőtteket esténként könnyed jazz-zene hívja lazításra, december 5-én pedig a Mikulás is ellátogat ide. A Bartók Konzi növendékei „Advent hangjain” érkeznek a Városháza térre.
Az első napot a kicsik nagy kedvence, a Maszk Bábszínház betlehemi története tette teljessé. Este pedig, az Istenhegyi Szent László Plébánia közreműködésével, meggyújtottuk a Városháza téri adventi koszorú első, hitet jelképező gyertyáját, amely a reményhez, az örömhöz és a szeretethez hasonlóan most különösen sokat jelent mindannyiunknak.

BM.

Az esetleges programváltozásokról a kulturalisszalon.hu és a hegyvidek.hu internetes oldalakon lehet tájékozódni.