Meghosszabbított oltási akcióhét

A kormány december 5-ig meghosszabbította a november 22-én megkezdett oltási akcióhetet. Megemelt kapacitással és időpontfoglalás nélkül mindennap 7.00–19.00 óráig várják a kórházak – a XII. kerületben a Szent János Kórház Kútvölgyi úti szakrendelője, az Országos Onkológiai Intézet, a SOTE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet – mindazokat, akik az első, a második vagy a harmadik oltásukat szeretnék felvenni.

Az oltásra érkezőknek a személyi irataikat (személyi igazolványukat, tajkártyájukat), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumaikat kell bemutatniuk. A kórházi oltópontokon ötféle vakcina, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm áll rendelkezésre. A felnőttek mellett a még oltatlan 12–17 éves gyerekek is megkaphatják oltásukat. A kormány bejelentése alapján az 5–12 évesek oltására december 20-a után lesz lehetőség.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében visszatért az év első felében már megszokott maszkviselési kötelezettség a zárt helyiségekben. Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett november 20-a óta ismét maszkot kell feltenni az üzletekben, bevásárlóközpontokban, postákon, ügyfélszolgálatokon, színházakban, mozikban, múzeumokban, könyvtárakban, valamint a kulturális és sportrendezvényeken. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és a felsőoktatásban az intézményvezetők, a különböző munkahelyeken pedig a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az edzőtermekben, uszodákban, fürdőkben, továbbá a vendéglátó- és szálláshelyeken az ott dolgozók számára kötelező a maszkhasználat.

A Hegyvidéki Önkormányzat kulturális és sportintézményeiben – a programhelyszíneken, valamint a szolgáltatási pontoknál, ahol nem tartható a szociális védőtávolság – már november eleje óta kötelező a maszkviselés. A Hegyvidéki Kulturális Szalon saját szervezésű mozgásóráin, továbbá a kifejezetten idősekből álló, nagyobb létszámú klubfoglalkozásokon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői is csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha már eltelt 180 nap az előző oltásuk óta. A kormány korábban arról is döntött, hogy az állami szférában alkalmazottaktól elvárja a védőoltás felvételét, más munkavállalók esetében pedig lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy előírják az oltást. A Hegyvidéki Önkormányzat már kötelezővé tette az oltást a polgármesteri hivatal, továbbá a szociális, egészségügyi, kulturális és sportintézmények, az óvodák, bölcsődék dolgozói – összesen több mint nyolcszáz fő – számára.

n.


Mintavételi pont

Újabb nagy kapacitású COVID-mintavételi hely állt működésbe a Hegyvidéken. A speciális buszt a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat telepítette ki december 31-ig a Kútvölgyi úton (a 10733/8. hrsz. alatt) lévő parkolóba. A mintavétel háziorvosi megrendelés alapján, egyeztetett időpontban, a szakmai protokollnak, eljárásrendnek megfelelően történik. Az önkormányzat erre a célra 12 parkolóhelyet biztosít a területen a jelzett időpontig. A gépkocsival érkezőknek lehetőségük van személyautóból történő mintavételre is, tehát nem kell kiszállniuk járművükből.