Mentorprogram fiataloknak

A Hegyvidéki Önkormányzat és a kormány által biztosított Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj keretében már nem csak anyagi támogatásban részesülhetnek a rászoruló, de tehetséges XII. kerületi fiatalok. Az ösztöndíj mellett a sikeres pályakezdéshez szükséges szakmai kapcsolatokra, ismeretekre tehetnek szert azok a hallgatók, akik egy mentorprogram részeként a Soroptimist International Budapest Corvinus Club tagjainak segítségét kérik.

„A hátrányos helyzetű fiatalok előrelépését a pénzszűke mellett az információk, valamint a kapcsolatok hiánya is nehezíti. Ezt szeretnénk pótolni a világ legnagyobb csak nőkből álló jószolgálati szervezete, a Soroptimist International helyi csoportjának közreműködésével, amely kapcsolatokat, perspektívát kínál ösztöndíjasainknak. Egy jó szó vagy egy jó ötlet sokkal többet adhat, mint a puszta anyagi támogatás” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester azon a találkozón, amely a Soroptimist International Budapest Corvinus Club tagjai és Bursa Hungarica-ösztöndíjasok részvételével zajlott a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.Mentorprogram_fiataloknak

Az összejövetelen Jakab Melinda klubelnök arról beszélt, hogy tagjaik, a különféle szakmákban sikeres nők a tapasztalataikkal, kapcsolatrendszerükkel szívesen támogatják a fiatalokat szakmai útkeresésükben és fejlődésükben. Két évvel ezelőtt indították el a Bursa Hungarica-ösztöndíjasokat segítő mentorprogramjukat, amibe most újabb felsőoktatási hallgatókat szeretnének bevonni.

Balogh Edina, a mentorprogram vezetője kiemelte, hogy személyes konzultációkat, pályaválasztási tanácsadást kínálnak, emellett nagyvállalatok vezető beosztású képviselőivel tudják összehozni az érdeklődőket. Szerteágazó nemzetközi kapcsolataikat is szívesen mozgósítják, ha például külföldi képzésre, gyakorlatszerzésre, további ösztöndíj-lehetőségek felkutatására van szükség.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot 2001-ben az első Orbán-kormány alapította, Pokorni Zoltán oktatási miniszterként vett részt a program kidolgozásában. A Hegyvidéki Önkormányzat évről évre meghirdeti a pályázatot szociálisan rászoruló, tehetséges diákok számára. Az ösztöndíjasoknak havi tízezer forint támogatást nyújt, amit a kormány havi ötezer forinttal egészít ki.

n.