Nagyszerű munka vészterhes időkben is

Magyarországon sok ember igényel valamilyen szociális kezelést, gondozást. Velük foglalkoznak az ágazat szakemberei, akiknek az áldozatos munkáját minden évben díjakkal is igyekszik megköszönni a Hegyvidéki Önkormányzat, ezzel is kinyilvánítva a helyi közösség megbecsülését. A járvány miatt az idén – az eredeti tervek szerinti nagyszabású ünnepség helyett – szűk körben zajlott le az elismerések átadása.
Fonti Krisztina alpolgármester is ezzel kezdte köszöntőjét, mint mondta, tavaly elmaradt a szokásos műsoros program, ahová valamennyi szociális dolgozót meghívják: „Szomorúak vagyunk, hogy most sem volt lehetőségünk a díjazáshoz méltó kereteket teremteni, a járvány alakulása miatt az utolsó pillanatban kellett lefújni a programot. Lassan két éve van közöttünk a COVID. Az egészségügyi dolgozók mellett minden bizonnyal a szociális terület szakembereinek életét keseríti meg leginkább ez a helyzet, ennek ellenére állnak helyt a munkájukban, a családjukban. Ezt méltányolja az önkormányzat a kitüntetésekkel.” Hozzátette, hogy az ágazat összes dolgozójának jár az elismerés, valamennyien nagyszerű munkát végeznek ezekben a vészterhes időkben is.Nagyszeru_munka_veszterhes_idokben_isA képviselő-testület döntése értelmében ebben az évben Román Zsuzsanna kapta meg a Hegyvidék Szociális Ellátásáért Díjat. A XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ terápiás munkatársa az egészségügyben kezdte pályafutását, kórházi ápolóként pszichiátriai osztályon, majd a Soteria Alapítványnál dolgozott. 2010 óta erősíti a Félsziget Klubház csapatát, eleinte közösségi gondozóként, majd közösségi koordinátorként. 2014-től a közösségi és a nappali ellátás vezetője. Közvetlen feladatai mellett színvonalas szocioterápiás foglalkozásokat tart, külső programokra és táborba is elkíséri a klubtagokat. Új színt hozott a klubház életébe, ahol folyamatosan nő az ellátás színvonala és az ellátottak elégedettsége.
A Hegyvidék Gyermekjóléti Alapellátásáért Díjat átvevő Domonkos Franciska 2011 óta tartozik a Hegyvidéki Szociális Központ kötelékébe. A gyermekjóléti csoportban kezdett, onnan került az Ifjúsági Közösségi Térbe, 2014 óta a családsegítő csoport tagja. Aktívan szervezi az ünnepekhez kötődő gyermekfoglalkozásokat, nyaranta nehéz anyagi helyzetű családokat visz üdülni munkatársával a Balatonra. Mentálhigiénés képzésre jár, hamarosan leteszi a családterápiás vizsgát. Tudását igyekszik átadni a fiatalabb szakembereknek, évek óta járnak hozzá terepgyakorlatra szociális képzésben részt vevő egyetemi hallgatók.
Polgármesteri elismerő oklevelet ketten érdemeltek ki az idén. Halászi Melinda 2009-ben került a Németvölgy Gondozási Központba mint szociális gondozó. Végzettségét tekintve általános ápoló, de már a jogviszonya létesítésekor megszerezte a felsőfokú ápolói képesítést. 2019-től lát el vezető gondozói feladatokat az intézményben.
Bozókiné Kolonyi Mónika tizenegy éve dolgozik a Hegyvidéki Szociális Központban. Pályafutását a Virányos Gondozási Központnál, a házi segítségnyújtásban kezdte. Tizenöt éve segíti a kerület időskorú polgárait. 1991-ben általános ápoló és asszisztens képesítést szerzett, ezt követte a felnőttszakápolói szakképesítés. Azóta is folyamatosan képzi magát, az idén sikeresen elvégezte a demenciagondozói tanfolyamot.

-os