Nárciszokat ültettek a hegyvidéki gyerekek

A tavasszal az első virágok között nyíló nárcisz a hospice mozgalom nemzetközi szimbóluma, a remény, az öröm, az életigenlés és az újjászületés jelképe. Felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom feladata és felelőssége az elesettek támogatása – köztük a gyógyíthatatlan daganatos betegeké, akikért a hospice világnaphoz kapcsolódva a Magyar Hospice Alapítvány minden évben nárciszültetést szervez Budapest különböző pontjain és a kezdeményezéshez csatlakozó oktatási, nevelési intézmények kertjeiben.
A betegekhez való szeretetteljes odafordulás támogatja a szenvedőket abban, hogy a végsőkig megőrizhessék emberi méltóságukat, értelemmel és tartalommal tölthessék el életük utolsó szakaszát. A gyógyíthatatlan embereknek óriási erőt és vigaszt nyújt, ha van mellettük szakszerű segítség.
Mindezt szimbolizálja ez a hagyományos szemléletformáló program, amely – miként tavaly – az idén is egy kicsit másképpen zajlott le a megszokotthoz képest. Nem volt lehetőség a polgárok szélesebb körű bevonására, ám a gyerekekre számíthattak a szervezők, a „Nárcisz Iskolák és Óvodák” szép számban jelentkeztek a felhívásra.Narciszokat_ultettek_a_hegyvideki_gyerekekA „házon belüli” őszi nárciszültetés remek alkalom arra, hogy a pedagógusok oldott körülmények között beszélhessenek életről, elmúlásról, a segítségnyújtás fontosságáról. A fiatalok végigkövethetik a saját kezűleg elültetett növények fejlődését, onnan, hogy azok hagymakorukban a földbe kerülnek, aztán kibújnak, és már láthatóan is növekedni kezdenek, egészen odáig, hogy tavaszra virágot hoznak, végül elvirágoznak. Valahogy úgy, mint az emberi élet, aminek a múlandóságát és szépségét így könnyebben megérthetik a kicsik.
Ezúttal tizenhárom helyszínen volt ültetés a fővárosban, a 800 nárciszhagymát az Oázis Kertészet biztosította. A Hegyvidéken a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, a KIMBI Óvoda, valamint a Hegyvidéki Mesevár Óvoda kertjében ültettek növényeket a gyerekek.

M.