Téli futóklub a Gesztenyés kertben

Ha tél és futás, akkor a sportág XII. kerületben élő szerelmesei minden bizonnyal azonnal rávágják: Gesztenyés kert. Ott működik ugyanis a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezésében – az Aktív Hegyvidék program részeként – az a futóklub, amelyhez bárki csatlakozhat.

Az első hegyvidéki futóklub tagjai a Városmajorban, a nem sokkal korábban megépülő Szamos utcai futókörön kezdtek el edzeni jó néhány évvel ezelőtt. A nagy érdeklődésre való tekintettel nem sokkal később a Normafánál is alakult egy hasonló klub, a város „tetején” a szintén a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában megépülő gumiborítású futópályát használják a résztvevők.
Mindkét helyszínen tavasztól őszig lehet szervezett formában, ingyenesen sportolni, ám időközben kiderült, hogy sokan télen is szívesen mozognának. Az Aktív Hegyvidék program részeként így született meg a Gesztenyés kert Futóklub, amelyhez egy újabb fejlesztésre, a parkban kialakított futókörre is szükség volt – foglalta össze röviden a klub történetét Móczán Mónika, a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Mint mondta, novembertől márciusig zajlanak a tréningek, amivel biztosított a folyamatosság, összekapcsolódnak a nyári és a téli foglalkozások.Teli_futoklub__a_Gesztenyes_kertbenVan még egy előnye annak, hogy a helyszín a Gesztenyés kert: az edzések után mindenki használhatja a közeli MOM Sport uszodáját és wellnessrészlegét, a hegyvidéki lakosoknak fizetniük sem kell ezért. A klubhoz bárki csatlakozhat, kezdők és haladók egyaránt. Mivel a résztvevők szabadtéren futnak, és betartják a szükséges óvintézkedéseket, a koronavírustól sem kell félniük.
„Már több alkalommal elindultunk az Ultrabalatonon – folytatta Móczán Mónika. – A Városmajori Piszkos 12 az idén a két évvel ezelőttihez képest jó két órával gyorsabban teljesítette a távot. A húsz órán belüli idő erős középmezőnyt jelent, amire büszkék lehetünk.”
Bár nem a versenyzés a cél, azért a jó eredménynek mindenki örül – véli Maka Anna, aki edzőként segíti a hegyvidéki futókat. „Négyen vagyunk szakemberek, párokban váltjuk egymást a foglalkozásokon. Egyikünk mindig a haladókkal, a másik a kezdőkkel dolgozik, így mindenki a tudásszintjének megfelelő terhelést kap” – tette hozzá.
A klubtagok a Gesztenyés kertben és a környező lépcsőkön, emelkedőkön futnak. Ebben az alapozó időszakban a kilométergyűjtésre fókuszálnak, valamint arra, hogy javuljon az állóképességük. Figyelnek a technika javítására, sokat futóiskoláznak, megtanulják a helyes kar- és lábmozgásokat.
Az edző arról is beszélt, hogy a „kemény mag” mellé folyamatosan érkeznek újak, szépen bővül a csapat. A lemorzsolódás alig húsz százalék körüli, ami azt mutatja, hogy igazán jó közösség jött össze a Gesztenyés kertben.

-os

A futóklub tagjai keddenként 18.00 és 18.15 között találkoznak a Csörsz utcai MOM Sport Uszoda recepciójánál.