Több tonna veszélyes hulladék gyűlt össze

Autógumi, fénycső, festékmaradék, elavult, elromlott szórakoztatóelektronikai eszköz – időnként mindenkinél elkerülhetetlenül keletkezik ezekből a legtipikusabb veszélyes hulladékokból. Veszélyesek, mert a kommunális hulladék közé dobva sok kárt okoznak, még ha a felelőtlen szemetelő ezt már nem is látja. A környezetvédelem azonban már csak ilyen, akkor is megvan a negatív hatás, ha nem szembesülünk vele azonnal és fájdalmasan. Az éjszaka égetett avar is füstöl, a gondosan álcázott és kikukázott festékesdoboz is szennyezi a légkört, és az apróra tört, úgy kidobott fénycső sem hasznosul újra anyagában.
Ezekre az abszurd, sajnos mégsem példátlan „megoldásokra” könnyen mondhatunk nemet, hiszen évente kétszer leadhatjuk ezeket a hulladékokat is, és még messzire autózni sem kell velük. A járványhelyzet miatti kihagyás után ismét rendszeressé váló hulladékgyűjtés kényelmes lehetőséget kínál, hogy biztonságos módon megszabadulhassunk a háztartásokban keletkező, de a kommunális szemétbe nem keverhető hulladékféleségektől is.Tobb_tonna_veszelyes_hulladek_gyult_osszeSzerencsére sokan gondolkodnak így, ennek is köszönhető, hogy a Tamási Áron utcai parkolóban november közepén rendezett gyűjtőakcióban nagyjából hatvan teljes garnitúra (2760 kilogramm) autógumi, 3200 kiló elektronikai hulladék, egy teljes teherautónyi (2,5-3 tonna) festékmaradék és még mintegy 1422 kiló egyéb hulladék gyűlt össze. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a vegyes vegyszer- és ragasztómaradékok, a fénycső, a mosószer és társaik.
A Hegyvidéki Zöld Iroda által szervezett akció keretében összegyűlő hulladékféleségek – a megfelelő kezelési, ártalmatlanítási folyamatok után – lehet, hogy éppen a kerületbe „térnek” vissza, rugalmas futópályaként, esetleg új mobiltelefonként. A következő veszélyeshulladék-gyűjtést várhatóan 2022 tavaszán szervezi meg az iroda.

B.