Ünnepnapok a vadasparkban

Mikulás-látogatás, interaktív játékok, Állatok Karácsonya – decemberben is sok kalandot kínál a Budakeszi Vadaspark a természetet és állatokat kedvelő vendégeinek. A gyerekek pedig akár le is rajzolhatják, hogyan képzelik el Szilveszter, a vadmacska karácsonyát.

Egész évben várja a környezetük csodái iránt nyitott látogatókat a Budakeszi Vadaspark, és nincs ez máshogy decemberben sem. Bár a természet a téli álmát alussza, azért csak feltűnik egy piros sapka és néhány titokzatos csomag a csupaszon meredező fák között.
December 4-én érkezik a Mikulás a parkba. A 9 órás kapunyitás után fél órával a gyerekek a színpadnál találkozhatnak Manóval, aki közös énekléssel segít elütni a várakozás izgalmas perceit. A szép dallamokat hallva biztosan hamar megérkező Mikulás megajándékozza a legkisebbeket, majd – 11 órakor – sétára indul a parkban. Persze nem egyedül megy, sőt nemcsak Manó kíséri, hanem a gyerekek és a családjaik is.
Még az is kiderülhet, hogy a Mikulás nemcsak a rénszarvasokhoz ért, hanem a szűkebb és tágabb rokonság patás és karmos egyedeihez is, sőt mesélni is tud róluk. A piros sapkásnak más gyerekekre is gondolnia kell, ezért délben már hiábavaló lenne tovább marasztalni. A bajszára fagyó búcsúkönnyekkel távozik, de a programsorozat ezzel még nem ér véget. A szaletliben 10 órától délután 3-ig a Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai szórakoztatják interaktív játékokkal az érdeklődőket. A sakál látványetetésével 15 órakor zárul a nap.Unnepnapok_a_vadasparkbanHa rossz az idő, és nem lehet kimenni a szabadba, akkor elő egy rajzlappal! A gyerekek elképzelhetik és le is rajzolhatják, milyen lehet Szilveszter, a vadmacska karácsonya. Vajon a karácsonyfáján puha, színes pamutgombolyagok függenek? Mi az ünnepi menü, macskanyelv? Mi szólhat a hangszóróból: macskazene, esetleg valami musical?
A legjobban sikerült rajzot .jpg formátumban december 8-ig lehet elküldeni a jatek@bkvp.hu e-mail-címre. A beküldött fájl neve legyen a pályázó neve és életkora (például: Kovács_János_9). A levél tárgya: „Szilveszter Karácsonya”. A nevezés díjtalan, a technika szabad, de személyenként csak egy rajzot lehet nevezni, és annak is sajátnak kell lennie.
A beérkező képeket december 10-től lehet megnézni a Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán. A közönségszavazást az nyeri, aki december 14-ig a legtöbb lájkot gyűjti. A tét nem piskóta, hanem egy vadmacskás ajándékcsomag. A közönségkedvencen kívül a zsűri minden korcsoportból három arra érdemes rajzot kiválaszt, és az alkotóját – korcsoporthoz igazodó – ajándékokkal halmozza el. A pályamunkákból virtuális kiállítás nyílik majd a Facebookon.
December 18-án a hagyományos Állatok Karácsonya programnak ad otthont a vadaspark. Ilyenkor a gondozók különleges, személyre szóló finomságokat tartalmazó ajándékdobozokkal kedveskednek az állatoknak. A csomagolópapírral minden jószág a vérmérséklete szerint küzd meg, a mosómedve hosszan pepecsel a masnival, a róka tudálékosan keresgéli az „open” feliratot, míg a medve egyetlen mozdulattal kibontja a dobozát… A ködös távolba révedő szarvasoknak inkább arra kell vigyázniuk, hogy miközben félig lehunyt szemmel majszolnak, nehogy a csomagolást is megegyék.
A dámszarvasok és a muflonok ajándéka – egy feldíszített karácsonyfa – a látogatókkal közösen készül. Azt, hogy mi kerül rá szaloncukor és habcsók helyett, csak a résztvevők tudhatják meg.

(Barta)