Emlékkereszt a Makkosi-réten

A közelmúltban Budapest adott otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Ennek az eseménynek az emlékére, az Agrárminisztérium koordinálásában, mind a huszonegy állami erdőgazdaság egy-egy hatalmas erdei keresztet állított.

A Pilisi Parkerdő Zrt. választása a XII. kerület határát jelentő Makkosi-rétre esett: a Budakeszi Angyalok Királynéja kegytemplom szomszédságában emelkedik a kirándulók fölé az öt méter magas és három méter széles, masszív tölgygerendákból ácsolt alkotás. Az erdei keresztekre egységesen az erdőgazdaságokat szimbolizáló huszonegy kis keresztet és a jeles eseménynek a Zsoltárok könyvéből származó mottóját faragták: „Minden forrásom belőled fakad”.Emlekkereszt_a_Makkosi-reten

A Normafától könnyű sétával elérhető, a köznyelvben csak Makkosmáriaként emlegetett rét a város zajából kiszakadni vágyók kedvelt úti célja, ahol az erdő nyugalmát kereső és elmélkedni vágyó felnőttek éppúgy jól érzik magunkat, mint a méltóságteljes tölgyek alatt focizó gyerekek. Mostantól a lombok magasába nyúló fakereszt óvja az erre járók lépteit.

(B.)