Eötvös Loránd-szobor a Gesztenyés kertben

Felavatták báró Eötvös Loránd fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó szobrát a Gesztenyés kertben. Eötvös alakja egy sziklatömbön ül, ezen pedig világhírűvé vált találmánya, az általa kifejlesztett torziós inga rajza látható, ami – a tudós által tervezett több más műszerrel együtt – egykor a Csörsz utcában, a Magyar Optikai Művek elődjében, Süss Nándor finommechanikai műhelyében készült.

„Közösségépítő tudós és államférfi volt. Ahol megjelent, közösségek jöttek létre körülötte, szellemi műhelyek a tudományban, a közéletben, és nem mellesleg turistacsoportok a természetjárók körében” – méltatta báró Eötvös Loránd munkásságát és közösségteremtő szerepét Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Gesztenyés kerti új Eötvös-szobor avatóünnepségén.

Az államtitkár szerint Eötvös báró mindenekelőtt tudósként vonult be a nemzet történelmébe; a geológia és vele a gazdaság számtalan területét forradalmasító torziós ingáján túl számtalan olyan eredményt köszönhetünk neki, amire a fizika sok területe épül napjainkban. Ugyanakkor számottevő sikereket ért el államférfiként is: mindössze hét hónapig volt kultuszminiszter, de ebbe a rövid időbe nemcsak négyszáz új népiskola megnyitása és az izraelita vallás egyenjogúsításának előkészítése fért bele, hanem az Eötvös-kollégium megalapítása is.Eotvos_Lorand-szobor

„Báró Eötvös Loránd itthon, de egyetemes érvénnyel művelte a tudományt. Részese és az egyik motorja volt a monarchiában az egyenjogúságát elnyerő Magyarország szellemi felemelkedésének, részt vett intézményeinek kiépítésében és a nemzetközi életbe történő bekapcsolásában” – jelentette ki Fürjes Balázs, hozzátéve: az Eötvös által ránk hagyott nagyszerű örökség ma is segít bennünket helyesen tájékozódni, személye és munkássága ma is iránymutató minden magyar tudós, politikus és közösségépítő polgár számára.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy Eötvös Loránd a Hegyvidéken született, de nem csak emiatt kötődik kerületünkhöz: a Magyar Optikai Művek elődjében, Süss Nándor finommechanikai műhelyében készültek el találmányai, az Eötvös-inga, valamint azok a műszerek, amik világhírnevet hoztak számára. „Báró Eötvös Loránd azon kevés magyar tudós közé tartozik, akiknek a nevét szerte a világban ismerik, megbecsülik. A világ tudománya, ipara mind a mai napig sokat köszönhet a munkásságának” – folytatta.

A polgármester megjegyezte, hogy Eötvös Loránd emlékét már egy park is őrzi a Hegyvidéken. Közkívánatra, nyílt szavazás eredménye alapján, a kerület legújabb pihenőhelyét – amit a Normafa mellett, a lebontott Hotel Olimpia helyén hoztak létre – róla nevezték el.

Az utókor emlékezete kapcsán Pályi András, az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány kuratóriumi elnöke kritikusan szólt arról, hogy a 21. század első évtizedében elsorvasztották a tudós által 1907-ben alapított, majd a nevével fémjelzett, nemzetközi hírnévre szert tevő Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézetet. Pozitívumként említette ugyanakkor, hogy két évvel ezelőtt létrejött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.

Az elnök köszönetet mondott a kormánynak és az önkormányzatnak, hogy támogatták az alapítvány szoborállítási kezdeményezését. Így készülhetett el Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész köztéri alkotása, amely méltó emléket állít a „világhírű természettudós, kimagasló tudományszervező, oktatáspolitikus és oktató, értékeket létrehozó közéleti személyiség és nagyszerű sportember” alakjának.

k.