Közös gondolkodás a Városmajor fejlesztéséről

A Városmajor megóvásáért évtizedek óta küzdő Városmajori Parkbarátok Egyesülete találkozóra hívta mindazokat, akik szívükön viselik a zöld terület sorsát, és szívesen elmondják véleményüket a tervezett korszerűsítésekről. A régóta remélt parkfejlesztés a kormány támogatásával elérhető közelségbe került: a várható lépésekről Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt az egyesület fórumán.

A meglévő zöld terület rendbetétele mellett a park legalább kéthektárnyi növelése, az utcabútorok és a játszóeszközök megújítása, a belső úthálózat újragondolása, a közforgalom elől elzárt területek csökkentése és a „funkciótisztítás” – Fürjes Balázs államtitkár ezeket az alapvető célokat fogalmazta meg egy fórumon a Városmajor tervezett fejlesztése kapcsán. Ami a park jövőbeli funkcióit illeti, az egyik legfontosabb kérdés: mi legyen a Városmajori Szabadtéri Színpaddal? A politikus úgy véli, a színház túlzott terhelést jelent a hely és a környéken élők számára, ezért új helyszínt kellene találni az intézménynek, akár Pesten.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nincs szükség a jelenleg a parkban működő összes sportlétesítményre, és vizsgálandó, hogy a fogaskerekű üzemi területe elférne-e kisebb helyen. Szerinte rendbe kell tenni a park kiemelt megközelítési pontjait, az úgynevezett kaputérségeket, továbbá érdemes elgondolkodni azon, hogy a Vérmező és a Városmajor között gyalogos- és kerékpárosbarát kapcsolat jöjjön létre. Felvetette azt is, hogy a Szilágyi Erzsébet fasori oldalon zajvédelemre lenne szükség.

A tervezett lépések kapcsán Fürjes Balázs elmondta, hogy még ebben az évben nyílt tervpályázatot írnak ki, amelynek szakmai zsűrijébe Unger Zsuzsát, a Városmajori Parkbarátok Egyesületének elnökét is meghívják. Jövő áprilisban választanák ki azt a tervezőirodát, amely sok egyeztetéssel, a közösség bevonásával, várhatóan 2023 első negyedévére készíti el a kiviteli terveket. A tervek és engedélyek birtokában hirdetnek közbeszerzést a kivitelezésre, ami legkésőbb 2025-re befejeződhet.

Unger Zsuzsa a leginkább problémás intézmények között említette a röplabda- és ritmikusgimnasztika-csarnokot a mögötte lévő parkolóval, valamint a kardvívó- és kosárlabdacsarnokot a körülötte lévő pályákkal együtt, az „ideiglenes”, 10 méter magas sátorral fedett teniszpályákat és a szabadtéri színpadot, ami rossz helyen van, ráadásul állandóan „növekedni akar”. A színház, mint mondta, nemcsak a park szempontjából jelent gondot, a környéken lakókat az előadások zaja, valamint a jelentős gépkocsiforgalom is zavarja.Kozos_gondolkodas_a_Varsomajor_fejleszteserol

A fórumon megjelentek közül többen is kifogásolták a szabadtéri színpad működését. A Maros utcából egy hölgy amiatt panaszkodott, hogy már több a koncert a Városmajorban, mint a Margitszigeten, pedig ez utóbbi helyen a színpad közelében nincsenek lakóépületek. A Városmajor mellett élők nemcsak az esti előadásokat hallgathatják végig, akár szeretnék, akár nem, hanem a délutáni, szintén nagy zajjal járó, hangosított próbákat is.

A városmajori plébánia cserkészcsapatának vezetője megfontolásra javasolta, hogy a felújítandó parkban legyen több piknikezésre alkalmas zöld terület, valamint – a jelenlegi helyzettől eltérően – ne csak egyetlen ritkán üzemelő illemhely álljon a látogatók rendelkezésére. Zajvédő falra többek szerint nincs szükség, azt viszont támogatnák, hogy sűrűbb növényzet védje a parkot a forgalmas Szilágyi Erzsébet fasor zajától, porától.

A „növényfalat” a fórumon felszólaló LMP-s önkormányzati képviselő, Hajdu Mária is jó ötletnek tartja, aki arról is beszélt, hogy a szabadtéri színpadnak máshol lenne a helye, továbbá több térfigyelő kamerát kellene telepíteni. Emellett – a parkbarátok véleményét osztva – parkőrök alkalmazását ajánlotta. Szóba hozta azt is, hogy egy diszkréten működő vendéglátóhelynek is van létjogosultsága, szerinte az még vonzóbbá teheti a Városmajort.

A felmerülő javaslatokra reagálva Fürjes Balázs elmondta, a tervezési munka részeként közlekedési tanulmány is készül, hogyan csillapítsák a forgalmat a park környezetében – a szakértői anyagot, a többi tervvel együtt, széles körben bemutatják majd. Hamarosan új honlap és Facebook-oldal indul, amik a fejlesztés előkészületeiről adnak részletes tájékoztatást minden érdeklődőnek.

Az államtitkár kitért rá, hogy a szabadtéri színpad a fővárosé, ezért velük kell tárgyalni az elköltöztetésről. Egyetértett azzal, hogy több piknikezőhelyre van szükség, továbbá azzal a javaslattal is, miszerint a terület rendjének megőrzése érdekében célszerű lenne parkőröket alkalmazni.

k.