Közös sétával és zenével a demencia ellen

Az Alzheimer-kór nemzetközi szimbóluma a nefelejcs virág lila színe. Nem véletlen tehát, hogy a betegség világnapján megtartott közösségi program résztvevői lila lufikkal a kezükben sétáltak el a MOM Kulturális Központtól a Hegyvidéki Kulturális Szalonig. Így hívták fel a figyelmet az egyre többeket érintő demenciára is, amelynek oka leggyakrabban az Alzheimer-kór.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezésére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, 1994-ben szeptember 21-e lett az Alzheimer világnapja. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, 2018 óta az Alzheimer Cafék aktív részvételével.
Másodszor szervezett támogató közösségi programot a XII. kerületben a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodája, hogy helyi szinten is felhívják a figyelmet a demenciára, amit jelentős részben az Alzheimer-kór okoz. A szellemi leépülés, az elbutulás komplex kórkép, egyaránt megkeseríti a beteg és a hozzátartozók életét. Leginkább a gondolkodási és megértési funkciók károsodásával jár, méghozzá átfogó jelleggel és fokozatosan romló módon. Krónikus, tehát idült betegség, folyamatosan jelen van, nem gyógyítható.Kozos_setaval_es_zenevel_a_demencia_ellenA tavalyi évhez hasonlóan a demenciával küzdőket, a családtagokat és az érdeklődőket a MOM Kulturális Központnál várták a szervezők, hogy egy rövid, ám annál vidámabb bemelegítés után, a Monspart Sarolta által alapított gyaloglóklub invitálására, együtt sétáljanak el a Hegyvidéki Kulturális Szalonhoz. A közös séta egyben üzenet is, egyrészt a társas kapcsolatok fontosságára utal, másrészt arra, hogy a demens emberek életminősége, memóriája jelentősen javítható a rendszeres mozgással. De nem csak ezzel, mert legalább ennyire sokat segíthet a zene, amiből a szalon előtti téren mindenki ízelítőt kapott.
Mielőtt a Solti György Zeneiskola növendékeinek tolmácsolásában felcsendültek a klasszikus dallamok, Kocsis Judit köszöntötte a szép számú résztvevőt. A Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodájának vezetője elsőként arra emlékeztetett, hogy a demens személyt gondozó családok 24 órában állnak helyt, ezért lényeges számukra pihenési, szórakozási lehetőséget biztosítani, bevonni őket a közösségi életbe. Ilyen a mostani alkalom, és ezen munkálkodik egész évben az iroda is, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban működő Alzheimer Café klubbal vállvetve. Ez utóbbi egy nemzetközi minta alapján létrejövő önkéntes közösség, amelyben az Alzheimer-kórban vagy a demencia más típusában érintettek, családtagok, gondozók, a téma iránt érdeklődők hallgathatnak meg szakértői előadásokat, és támogató légkörben kaphatnak választ kérdéseikre, valamint lelki segítséget egymástól.Kozos_setaval_es_zenevel_a_demencia_ellen2A szakember külön is szót ejtett a téren tartott koncertről, mint elmondta, ez egyfajta figyelemfelhívás, nyitás a gyerekek felé. Célja, hogy a kisebbek könnyebben megértsék, mi történik a demenciával küzdő idős emberekkel, a nagymamával vagy a nagypapával.
Varga Kovács Emese, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának a vezetője arról beszélt, hogy a Hegyvidék díszpolgára, Monspart Sarolta, sajnos, már nincs köztünk, ám a gyaloglóklubbal mégis itt lehet velünk. Az irodavezető szerint a pandémiával nehezített elmúlt másfél év még jobban megmutatta, mennyire nagy szükség van a demencia iroda munkájára, amely nemcsak a demens betegekre, hanem a hozzátartozóikra is kiterjed.
A program egyszerre figyelmeztet arra, hogy milyen fontos a betegség mielőbbi felismerése, valamint az egészséges életmód, amivel lassítható a szellemi leépülés. Hozzátette: a zene pozitív irányba befolyásolja a kognitív funkciókat, javítja az emlékezés képességét, egy ismerős dal, dallam felidézi az emlékeket, így gyakorol jótékony hatást a demens emberekre.
Mindezt Bolla Milán, a Solti György Zeneiskola művészeti vezetője azzal egészítette ki, hogy a zenével foglalkozó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, tanulmányi versenyeken szereznek díjakat, jobb a memóriájuk, a koncentrációs képességük. És ami legalább ennyire lényeges: megtanulnak egymásra figyelni, összhangban lenni a másikkal a többszólamú zenekari játék során. Különösen igaz ez a klasszikus zenére, és ezt egy érdekes kísérlet is alátámasztja. Tudósok fagyásban lévő víz mellett metálzenét kapcsoltak be, ekkor szabálytalan, míg a klasszikus zenére szabályos jégkristályok jöttek létre. A művészeti vezető szerint ez is azt mutatja, hogy a klasszikus zene harmóniát, megnyugvást hoz, ez pedig mindannyiunk életét megkönnyítheti.

MM.