Rendhagyó volt az idei Hegyvidéki Olimpia

Mi volt a legjobb az idei Hegyvidéki Olimpián? A gyerekek szerint leginkább az, hogy megtartották. A tavalyi ötödikesek ugyanis már elkönyvelték, hogy lemaradnak erről az emlékezetes programról, amiről annyi izgalmas történetet hallottak a felsőbb évfolyamokra járó társaiktól.

„Kicsit szomorú voltam, amikor néztem a nyári olimpiát, mert arra gondoltam, nekünk bezzeg elmaradt, pedig az egész osztály nagyon várta. Aztán szóltak a tanárok, hogy szeptemberben mégis megrendezik, hát, annak nagyon örültünk! Sokat készültünk rá, de megérte, mert tényleg remekül szórakoztunk, kár lett volna kihagyni” – lelkesedett Dóra a többiek heves bólogatása közepette. Abban is egyetértettek, hogy még az ügyetlenebbek is jól érezték magukat, hiszen mindenki mindenkinek drukkolt, ha pedig nem sikerült valami, akkor sem történt semmi baj.Rendhagyo_volt_az_idei_Hegyvideki_Olimpia1

A diákokat köszöntő Gidófalvy Dénes XII. kerületi önkormányzati képviselő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke Pierre de Coubertin, az újkori olimpia megálmodójának híres szavait idézte (nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos), és így fogalmazott: „Ma minden versenytárs egyben bajtárs is, hiszen közös célért küzdötök, hogy az ép testben ép lélek filozófiáját megvalósítva harmóniában legyetek saját magatokkal.”

Ahogyan az a hellén időkben szokás volt, fellobbant az olimpiai láng, a versenyzők pedig görögül és magyarul is elmondták az ókori olimpiai himnusz és az eskü szövegét. Ezt követően vette kezdetét a futószámokból, valamint birkózásból, kislabdahajításból és távolugrásból álló viadal a Czakó utcai sporttelep füves pályáján. A résztvevők a könyvekből és a televízióból szerzett élmények után végre a valóságban is megtapasztalhatták az ókori játékok hangulatát és máig érvényes üzenetét, a versenyzés tisztaságának fontosságát.

Móczán Mónika, a Hegyvidéki Olimpiát szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy ezúttal 7 iskola 14 csapatának majd’ 400 diákja öltötte magára a görög hagyományokat idéző ruházatot: „A gyerekek itt nem egymással versengenek, nincsenek helyezések, kizárólag önmagukat kell legyőzniük. Külön öröm számunkra, hogy a Gennaro Verolino Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon is csatlakozott a programhoz, velük még inkább kiteljesedik ez az eszmeiség.” Hozzátette, hogy köszönet illeti a szülőket, akik nemcsak szurkolni jöttek el, hanem finomságokat is készítettek a gyerekeknek az iskolák számára felállított sátrakban.

„Rendhagyó a mostani, immár tizenegyedik Hegyvidéki Olimpia, mert normális esetben májusban kellett volna megrendezni, ám a vírushelyzet közbeszólt – beszélt az előzményekről Fonti Krisztina alpolgármester. – Láttuk a csalódottságot emiatt, hiszen a diákok várták ezt az alkalmat, sokat hallottak róla idősebb iskolatársaiktól, mi pedig nem akartuk megfosztani őket ettől az élménytől. Szerencsére az égiek velünk voltak, és jó időt küldtek erre a napra.”Rendhagyo_volt_az_idei_Hegyvideki_Olimpia2

Az alpolgármester szerint ennek a programnak a sportértékén túl más haszna is van, a gyerekek sok mindent átélhetnek a gyakorlatban abból, amit a hellén kultúráról tanultak. Saját maguk készítették a tunikájukat, a zászlókat, míg a tanórákon külön foglalkoztak az olimpia társadalmi, kulturális, gazdasági és kulturális hatásaival.

Nem véletlen, hogy mindenki nagyszerűen helytállt, így az összes induló megkapta a győzteseknek járó kerámiaérmeket. A díjak átadásával azonban még nem ért véget a nap, a gyerekek ugyanis hivatalosak voltak az egészséges gyümölcsökből összeállított ünnepi lakomára.

sm.