Természetközeli játszóterek és szabadtéri mozgáslehetőségek

A természetközeli játszóterekről, a szabadtéri testmozgásról és a városi zöld területek fejlesztéséről tartott sikeres nemzetközi szakmai konferenciát a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ötödik Zöld Környezet és Egészség Akadémia előadásai magyar nyelven is elérhetők.

A szabadtéren végzett testmozgásnak nemcsak a járványügyi korlátozások idején volt nagy jelentősége, hanem a városi életben is mindennap. A fiataloknak és az idősebb korosztályoknak is szükségük van erre, és a természetes környezet, park, erdő többletmotivációt nyújthat – de csak akkor válhatnak igazán vonzóvá, ha a látogatók biztonságban érzik magukat.
Az online térben zajló ötödik Zöld Környezet és Egészség Akadémia elején a természetes játszóterekről esett szó, hiszen vitán felül áll, hogy minden gyerek inkább ezeket választja, mint a fémmászókákat és -hintákat. Laurence Colleran, a Dél-Dublini Megyei Tanács tájépítésze elsősorban pihenő- és rekreációs zöld területek tervezésével foglalkozik, több mint ötven természetes játszóteret épített az elmúlt tíz évben. Legfontosabb missziójának a gyerekek és a természet közötti kapcsolat megteremtését tekinti. Ötven évvel ezelőtt még hippinek nézték volna, ha ilyen eszméket hirdet, de szerencsére ma már mindenki elfogadja, hogy a modern világban szükség van a természetes játszóterekre, hiszen a városiak kevés időt töltenek a szabadban.Termeszetkozeli_jatszoterek1Ennek ellenére a lakosság – meglepetésre – eleinte ellenállással fogadta a kezdeményezést. Nem tartotta szükségesnek a játszótereket, félt a növekvő forgalomtól és a vandalizmustól. Hosszas meggyőzésre volt szükség a már akkor is ismert tények ellenére: vagyis hogy az ír gyerekek egészségi állapota folyamatosan romlik, ötöde túlsúlyos, és sokan mentális nehézséggel küzdenek. Ezeket a problémákat pedig részben a természethez fűződő kapcsolat elvesztése okozza.
Nem lehet remélni, hogy ilyen alaphelyzetből indulva a fiatalok támogatás nélkül érjenek egészséges felnőttekké. A szükséges segítséget tudják biztosítani a többi között a természetes játszóterek.
A legfrissebb kutatások szerint hatéves korig a fantáziát igénylő játékok a legfontosabbak. A legegyszerűbb eszközök is megfelelnek, hogy abból a gyerekek kedve szerinti játék alakuljon ki. Egy kőrakás egyszer lovagvár, másszor ősemberbarlang lehet, kár tehát költséges eszközöket építeni. Elengedhetetlenek az építőjátékok és – bár furcsán hangozhat a szülőknek – a kockázatot jelentő játékok is.Termeszetkozeli_jatszoterek2„Sokáig kerültük ezeket, pedig rá kellett jönni, hogy nagyon fontos a gyerekek érésében egy farönkön átegyensúlyozni a patak felett” – mondta Laurence Colleran. További kihívás, hogy a dublini játszóterek használatába minden – nemcsak testi, hanem mentális – fogyatékossággal élő gyereket is be kell vonni. Ezért az írek nem a tevékenységeket osztották fel akadálymentesített és hagyományos részre, hanem kizárólag olyan eszközöket telepítettek, amik mindenki számára használhatók.
Felismerték azt is, hogy a játszóterek környezete sokszor fontosabb, mint maga az eszköz. Lehet, hogy a vadregényes, ápolatlannak tűnő zöld környezetben „piszkosak”, sárosak, vizesek lesznek a kicsik, de ez elengedhetetlen az élményszerű és fejlesztő hatású időtöltéshez. Kerítéseket nem építettek, de mindig kialakítottak olyan félreeső részeket, ahová el lehet bújni, el lehet vonulni a zsivajtól, hiszen a gyerekeknek is szükségük van a csendre és a békére.
Lohn Angéla a Hegyvidék ingyenes sportprogramjait mutatta be. „Aktív Hegyvidék – lakossági sportprogramok a XII. kerületben” című előadásából a külföldi résztvevők is megismerhették a Hegyvidék adottságaihoz igazodó szabadtéri mozgáslehetőségek sokaságát, amit mi gyakran talán túl természetesnek is veszünk.
A fenti témakörhöz kapcsolódva Hamza Zsófia a „zöld recept” koncepcióról beszélt, amely a múlt században született Új-Zélandon. Lényege, hogy az orvosi gyógyszerrendelvény mellett olyan javallatot is kap a beteg, ami a gyógyulását segítő mozgáslehetőségekről ad tájékoztatást. Nem kell mást tenni, mint csatlakozni a jellemzően természeti környezetben zajló sport- és egyéb programokhoz, részt venni a kerületi sétákon, amik szinte észrevétlenül járulnak hozzá a fizikai és a mentális egészséghez. A Hegyvidéken tesztelés előtt álló rendszer előnye, hogy ingyenes, társaságot biztosít, segít a tartós életmódváltásban, támogatja az egészséges testsúly és erőnlét megszerzését és fenntartását, megelőzi a betegségeket, és mindezek által csökkenti az egészségügyi rendszer terhelését.Termeszetkozeli_jatszoterek3David Louwerse Hollandiából egy nagy területű bredai közpark átépítéséről szólt. Vetített képein érdekes volt látni, hogyan kopik meg egy ötszáz éves, romantikus kert pompája, hogyan veszíti el lassan a vonzerejét és szinte valamennyi funkcióját. A növényállománya is silányult, végül pedig a hanyatló parkban elkövetett rengeteg bűncselekmény vált a legnagyobb problémává. Ilyen körülmények között a lakosság, persze, messzire elkerülte a területet. Ebben a helyzetben született meg a teljes átépítés terve.
Olyan közparkot álmodtak meg a hollandok, amiben mindenkinek biztonságos helye van. Mint egy jó ételhez, itt is a legjobb alapanyagokat használták az építéshez – már a költséghatékony karbantartásra is gondolva. Az éjszakai csoportosulások visszaszorítása és ezáltal a magányos látogatók biztonságérzetének növelése érdekében kiirtották a bozótosokat, nincsenek kerítések sem, de a park sétányait bekapcsolták a város közlekedésébe.
Az eredmény olyan jól sikerült, hogy a népszerű parkot tömegek kezdték látogatni. Koncerteknek, művészeti eseményeknek is otthont adott a hívogató környezet, tartottak ott bolhapiacot és sok más, rendszeres eseményt. Végül úgy megnőtt a látogatók száma, hogy – az általuk hátrahagyott tetemes mennyiségű hulladék és egyéb környezetterhelés miatt – védetté kellett nyilvánítani a parkot, és „szűrni” a beengedett rendezvényeket.
Az ötödik Zöld Környezet és Egészség Akadémia magyar nyelven is elérhető előadásai nemcsak a szakmabelieknek nyújtottak tartalmas időtöltést, hanem a laikusok számára is érdekesnek bizonyulhatnak. Reméljük, az elhangzott jó gyakorlatok és a felvetett ötletek némelyikével kerületünk fejlesztése során is találkozhatunk majd. A rendezvénysorozat következő, október végi alkalmának témája a városi légszennyezés és levegővédelem lesz. (A pontos dátumról és programról az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.)

BI.