Több kamera, kevesebb betörés

Már hosszabb ideje kifejezetten alacsony az évekkel ezelőtt sok gondot okozó lakásbetörések, gépjárműlopások és -feltörések száma, és ez a kedvező helyzet szerencsére az idén sem változott – erről Sztanyó István rendőr alezredes beszélt az általa vezetett XII. kerületi rendőrkapitányság közbiztonsági fórumán. Kiemelte, hogy a vagyon elleni bűncselekmények alacsony szinten tartásához nagyban hozzájárultak kollégái, akik úgy tudták tovább növelni az intézkedések, elfogások számát, hogy nem bővült a létszámuk. A közbiztonság terén elért eredmények ugyanakkor nemcsak a rendőri munkának köszönhetők, a sikerekben az önkormányzat által kiépített kamerarendszer, valamint a Hegyvidéki Rendészettel és a polgárőrséggel kialakított hatékony együttműködés is komoly szerepet játszik.

Az eredmények kapcsán természetesen arról sem szabad megfeledkezni – tette hozzá Sztanyó István –, hogy a Hegyvidéken élők túlnyomó többsége igyekszik betartani az alapvető biztonsági szabályokat. Az emberek ma már jobban figyelnek arra, hogy az autó utasterében ne maradjon táska, laptop, hiszen köztudott, hogy a látható helyen hagyott értékek vonzzák a gépkocsifeltörésre specializálódó tolvajokat.Tobb_kamera_kevesebb_betores

A rendőrkapitány kitért arra is, hogy a hajléktalanokkal összefüggő problémák kezeléséhez sok segítséget kapnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozóitól. Ehhez kapcsolódva Kubik Nikolett, a szolgálat munkatársa megjegyezte: noha mindenkinek fel tudnak ajánlani intézményi ellátást, senkit nem kötelezhetnek arra, hogy elhagyja az utcát.

Adamik András rendőr százados, a rendészeti osztály megbízott vezetője arról beszélt, hogy minimális emelkedés tapasztalható a balesetek számában, ám ezzel együtt is jóval kevesebb a személyi sérüléssel járó eset. A Hegyvidéki Rendészet szolgálatvezetője, Zámbó Attila megerősítette a kapitányságvezető által elmondottakat. A rendőrséggel történő kiváló együttműködésre példaként hozta fel, hogy az idén is közösen teljesítettek szolgálatot iskolakezdéskor a forgalmas helyen található intézményeknél, továbbá együtt készülnek a halottak napjára, amikor a Farkasréti temetőben és annak környékén a nagy tömeg irányítása, biztonságának szavatolása jelent pluszfeladatokat.

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnöke, Kovács Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Normafa környékén rendszeresek a konfliktusok a hegyről lefelé száguldozó kerékpárosok és a kirándulók között. Váczi János polgármesteri főtanácsadó, a hegyvidéki közrendvédelmi közalapítvány kuratóriumi tagja szerint a pandémia idején nagymértékben megnőtt a Normafára látogatók száma, ezáltal a downhill kerékpárosok miatti összetűzések is gyakoribbak, ezek megelőzése azonban nem egyszerű feladat a hatóságok részéről.

A főtanácsadó arról is szólt, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat eddig több mint száz kamerát telepített kerületszerte. A térfigyelő hálózat kiépítésével párhuzamosan látványosan javult a közbiztonság, ezért a rendszer további bővítését tervezik, most készítik elő az ehhez szükséges közbeszerzést. Az újabb kamerák helyét, mint ahogy eddig is, a rendvédelemben jártas szakemberek javaslatai alapján jelölik ki.

k.