Egyedülálló jazzünnep a MOM Kulturális Központban

A korábbiakat messze túlhaladó kínálat várja a zenerajongókat a hazai viszonylatban egyedülálló jazzünnepen, a GetCloser Jazzfesztiválon. A rendezők a műfaj legjobbjait vonultatják fel, a három hazai együttes mellett hét élvonalbeli európai és amerikai formációt láthat a publikum az immár hatodik alkalommal megrendezett eseményen.

Szeptember 27-én 19.00-kor a Karosi Júlia Quartet nyitja a műsort. Karosi Júlia esetében elmondhatjuk, hogy nem esett messze az alma a fájától, hiszen ő Pászthy Júlia operaénekesnő leánya. Az utóbbi években sikeres koncerteket adott itthon és külföldön, nagy feltűnést keltő lemezeket készített zenekarával, amelyben Tálas Áron zongorázik, Bögöthy Ádám bőgőzik, a dobok mögött pedig férje, Varga Bendegúz ül. Repertoárjukban saját szerzemények mellett népdalátiratok és klasszikus szerzők darabjai szerepelnek, Bartóktól Gershwinig.

Igazi sztárzenekar követi őket 20.45-kor: a Shai Maestro Quartet. A fényes karriert befutó, Amerikában élő, izraeli eredetű zongoraművész különleges zenei világában találkozik a hagyományos mainstream jazz a kortárs kompozíciós és improvizatív zene formabontó elemeivel. A négyes erőssége a fiatal amerikai trombitás, Philip Dizack, aki a nagy sikerű Human című lemezükön is fontos szerepet játszott. A két izraeli és két amerikai zenész biztosan elkápráztatja a magyar közönséget is a romantikus balladákkal. Éteri, földöntúli hangzás, finom ízlés, a lemezcímre utaló humanizmus jellemzi játékukat.Egyedulallo_Jazz_unnep

Szeptember 28-án 19.00-kor a honi zenei élet egyik legkarakterisztikusabb együttese, a Dresch Mihály Quartet indítja a programot. Művészetük túlmutat a műfaji határokon és stílusirányzatokon, egyszerre univerzális és magyar, hagyományőrző és modern. A két meghatározó szólista ezúttal is a zenekarvezető tenor- és szopránszaxofonon, valamint az általa kifejlesztett fuhun nevű fúvós hangszeren, továbbá a cimbalom virtuóza, Lukács Miklós. A mesterek ifjú kísérői Gyányi Marcell bőgős és Csízi László dobos.

20.45-től a skandináv jazz kiemelkedő képviselője, a legendás norvég basszusgitáros, Per Mathisen és a vele együtt már nagy nemzetközi sikereket arató magyar ütőhangszeres, Mogyoró Kornél játszik. A mindig újat kereső „bass viking” most is kiegészítette a duót két klasszis jazzművésszel: a vietnámi eredetű, francia Nguyên Lê gitárossal és az angol Gary Husband dobossal. Ennek a felállásnak a világpremierje lesz az itteni koncert!

Októberben is hazai együttes indítja majd a fesztivál „második fordulóját”: 20-án 19.00-tól a kitűnő gitárművész, Párniczky András kvartettjének koncertjét élvezhetjük. 20.45-től is gitáros lesz a zenekarvezető, a dán Jacob Brø, akinek együttesében a világhírű amerikai tenorszaxofonos, Mark Turner a sztárvendég. 24-én 20.00-tól Anour Brahem, az arab lant, az oud mestere az arab klasszikus zenét a modern jazzel ötvözi előadásában.

November 16-án a kortárs amerikai jazz két kiemelkedő együttese első ízben lép fel hazai színpadon. 19.00 órától a KCB Collective – Benjamin Koppel szaxofonos, Scott Colley bőgős és Brian Blade dobos –, majd 21.00-kor a világhírű trombitás, Ambrose Akinmusire kvartettje. Végül 22-én 20.00-kor, kivételesen a Budapest Kongresszusi Központban, régi ismerősünk, a Jan Garbarek Quartet zárja a fesztivált. A négyes tagja az indiai ütős, Trilok Gurtu is, így 2016 után ismét élőben élvezhetjük az ő virtuóz játékát.

 

Márton Attila