Igaz barátságok és sok-sok szeretet

Tíz évvel ezelőtt az egykori gyermekkönyvtár helyén, a Böszörményi úton nyitotta meg kapuit a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely a kezdetektől igen népszerű volt, és az itt élők egyik legkedvesebb találkozási pontjává vált. Az intézménynek ma már egy közel hatszáz négyzetméteres ház ad otthont, ahová idősek és fiatalok is szinte „hazajárnak”, hiszen – mint mondják – az esztendők során a szalon közössége igazi családdá formálódott. A jubileumi évfordulót érdekes előadásokban, meghitt beszélgetésekben, táncban és dallamokban gazdag fesztivállal sikerült felejthetetlenné varázsolni.

Egy év kihagyás után ismét becsengettek a Hegyvidéki Kulturális Szalon egyetemén, ahol tudományos-ismeretterjesztő témák várják a szépkorú diákokat. „Mielőtt megnyitnánk az idei tanévet, meg kell kérdeznem: mindenki beoltatta magát?” – fordult a Szalonegyetem szépkorú hallgatóihoz Pokorni Zoltán polgármester. „Természetesen igen!” – hangzott az egybehangzó válasz a „tanulóktól”, akiknek hosszú hónapokig le kellett mondaniuk a közös programokról.
„A vírus miatt sokáig bezárkóztunk. Ez is rámutatott arra, hogy sokféle lelkiállapota lehet egy embernek. Olykor a világot ridegnek és nyomasztónak látjuk. Egy olyan helynek, ahol beláthatatlan veszélyek leselkednek ránk. Máskor színesnek és felfedezésre várónak, ahol boldogok vagyunk – mondta a polgármester, aki szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalon lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk az élet pozitív oldalát. – A Szalonegyetem is ezt a célt szolgálja. Az előadók a szakmájuk bemutatása mellett a saját kincseiket is elhozzák – nekik köszönhetően minden hallgató megismerheti a világ szépségeit.”Igaz_baratsagok5A Szalonegyetem első óráján Potyó Imre, 2021 természetfotósa ötszáz mesébe illő képpel kalauzolta el hallgatóit a természet varázslatos világába. A fotózás kulisszatitkai mellett a szajkót, a havasi cincért, a széncinegét, a macskabaglyot és a börzsönyi táj érintetlen csodáit is újfajta perspektívából ismerhettük meg.
Az idei tanévnyitó azonban nem csak a viszontlátás öröme miatt volt különleges, a Hegyvidéki Kulturális Szalon ugyanis négy napon át tartó fesztivállal ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját. Schmidt Éva Piroska és Eddi művészházaspár az életmű-kiállítását mutatta be, Kovács Judit a fotóiból válogatott, dr. Domján Mihály pszichológus, családterapeuta a szorongáscsökkentéshez adott hasznos tanácsokat, Nagy Katalin a gésák titkos életéről mesélt, Csonka Zsuzsa az operett talányokkal teli világáról rántotta le a leplet, Szebényi Ágnes, a Bajor Gizi Színészmúzeum munkatársa pedig Takács Katalin színművésszel beszélgetett. Sokan túracipőt húztak, hogy Kremnicsán Jánossal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság környezetvédelmi előadójával felfedezzék a Sas-hegy egyedülálló élővilágát.
„Fantasztikusak a programok, változatosak a témák. Minden előadást nagy érdeklődéssel hallgatunk végig, legyen szó fizikáról, művészettörténelemről, zenéről vagy interaktív kirándulásról. A közösségünk kivételesen jó, a szalon dolgozói szívükön viselik a munkájukat. Szeretek itt lenni” – mondta Erzsi, aki már nyugdíjasévei előtt is rendszeresen látogatta a szalont.Igaz_baratsagok6„Ez igazából egy hatalmas, zenés varázsbirodalom, benne varázserdővel és varázsállatokkal. Itt a gyerekek vidámak, boldogok lehetnek, énekelhetnek, táncolhatnak. Jó volt látni, hogy a szülők is felszabadultan élvezik az együtt töltött időt!” – osztotta meg érzéseit Orbán-Bor Klára, vagy ahogy a kicsik ismerik, Gitár Gizi, aki LurkÓperencia szüreti mulatságát hozta el a Hegyvidéki Kulturális Szalon családi hétvégéjére, amelyen a klímavédelem szintén fontos szerepet kapott.
A globális felmelegedés miatt a méhek is veszélybe kerültek, ami hatással lehet Földünk élelmiszer-ellátására, hiszen több ezer zöldségfajtának és gyümölcsfának van szüksége a beporzókra. A probléma súlyosságát jól példázza, hogy az egyik amerikai kereskedelmi lánc robotméhek fejlesztésébe kezdett.
„A gyerekekkel szeretnénk megértetni, mennyire fontos a méhek munkája. Albert Einstein szerint ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl. Ezért is kell példát mutatnunk a jövő generációjának, csak ez hozhat változást – fogalmazott Szabó Olivér negyedik generációs makói méhész, aki különleges mézeit is bemutatta. – A méz soha nem romlik meg, még Kheopsz fáraó piramisában is találtak a folyékony aranyból. Igyekeztem különlegességeket hozni: van itt chilis-fahéjas, repce- és akácméz, de az ősi indonéz recept alapján készült változatot is sokan szeretik, ami gyömbért, kurkumát és fokhagymát tartalmaz.”Igaz_baratsagok3„Azt mondják, okos leszek, ha mézet eszem. Én mézes teát ittam reggel, ami nagyon finom. Sokat játszottam, énekeltem, táncoltam” – lelkendezett az ötéves Marina, aki a pótnagymamájával érkezett. „Marina a pótunokám, szívesen eljött velem, öröm látni, hogy ő is jól érzi magát itt – mosolygott Sáros Imréné, aki arról is beszélt, miért olyan különleges ez a közösség. – Mert olyanok vagyunk, mint egy nagy, boldog család. A szalon sokak számára a második otthon. Odafigyelünk egymásra, ha valaki megbetegszik, meglátogatjuk. Ha bajban van, segítünk. Nem nézhet örökké tévét az ember! Mindenkit arra biztatok, hogy csatlakozzon hozzánk, itt szívvel-lélekkel foglalkoznak az idősekkel.”
A Hegyvidék egyik legnépszerűbb találkozási pontja már a kezdetektől igen népszerű volt. A kialakuló közösség az idő múlásával igazi családdá formálódott, amely mindmáig szívesen fogadja az új tagokat. A programok sikerét mutatja, hogy azok zöme nemcsak telt házas volt, de sokszor sokan be sem fértek a régi, Böszörményi úti, nyolcvan négyzetméteres helyiségbe. Az igényeket látva a Hegyvidéki Önkormányzat 2018-ban úgy döntött, nagyobb központot biztosít a szalonnak, amely a kerületi társintézményekkel – sok más mellett a Hegyvidéki Zöld Irodával és a Demencia Irodával – egymást kiegészítve dolgozik azon, hogy folyamatosan magas színvonalú foglalkozásokkal kedveskedjen a látogatóknak.Igaz_baratsagok1„Ez a ház olyan közösségi szintér, ahol az idősek, a családosok is megtalálják a nekik tetsző programot. A szalon azonban nem csak emiatt különleges: jó látni, hogy itt az emberek a figyelmükkel és a szeretettükkel boldogabbá teszik egymást. Ez olyan érték, ami manapság különösen fontos – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. – Célunk összekötni a fiatalokat és az időseket. A Vad horgolók például rendszeresen horgolnak, az irodalmi pályázatra könyvjelzőt készítettek, a szalon születésnapjára különböző állatfigurákat alkottak a gyerekek számára. A pandémia idején az otthonukban serénykedtek, hogy mire visszatér az élet, ajándékokkal tudjanak kedveskedni. Biztos vagyok abban, hogy most is horgolnak, hiszen készülnek a karácsonyra. Az ilyen és ehhez hasonló példákban is megmutatkozik a közösség szíve.”
Mint Menyhárt Éva hozzátette, szeptember 26-án a szalon is csatlakozik a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult által közösen szervezett Hegyvidéki Ősz programhoz, szeptember 24-én, a Kutatók Éjszakáján élőben kapcsolják a CERN genfi központját, november 19-én pedig rajzfilmünneppel várják az érdeklődőket, majd – a hagyományokhoz hűen – adventi vásárral teszik még idillibbé a karácsonyi készülődést.Igaz_baratsagok2„Hosszú évek óta tagja vagyok az itteni közösségnek. Emlékszem a találkozásunk első pillanataira. Szomorú napom volt, gondoltam, betérek ide. Akkor még a Böszörményi úton volt a Hegyvidéki Kulturális Szalon. Azonnal megszerettem a csapatot, hiszen örömmel fogadtak – mesélte Magdi, aki kedvenc programjairól is szólt néhány szót. – Nagy kedvencem a Szalonegyetem, de Kíváncsi Kata érdekességei, Konta Fanni előadásai és Kovács Zalán zenetörténeti órái is kiválók, nem beszélve az ünnepekről. A pandémia alatt különösen hiányzott a közösség, de most ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. A szalonélet a járvány miatt az online térbe került, ám így is rendszeresen tartottuk egymással a kapcsolatot. Tornáztunk, előadásokat hallgattunk felvételről.”
Magdi végezetül azt is elárulta, hogy mit kíván a Hegyvidéki Kulturális Szalon születésnapjára: „Még sok tíz évet, így, együtt! Minden nyugdíjast arra biztatok, hogy csatlakozzon a szalon családjához. Itt rendkívül jó társaságra, igaz barátokra és sok-sok szeretetre találnak.”Igaz_baratsagok4

Boussebaa Mimi