Mi a baj az árnyliliommal?

A kertekben, parkokban legtöbbször úgy megyünk el az árnyliliom mellett, hogy nem is tudatosul bennünk a jelenléte. Ha pedig a puszta létezését sem konstatáljuk, akkor miért is jutna az eszünkbe, amikor tanácstalanul járkálunk körbe a kertészetben, és valami igazán jó növényt keresünk? Pedig az árnyliliom igazán jó növény!
Évelő, télre teljesen visszahúzódik a talajba. Tavasszal viszonylag későn jelennek meg erőteljes hajtásai, amelyek lassan akár tenyérnyi levelekké fejlődhetnek. A dús lombozat a fő díszítőértéke. Tölcséres virágai felálló száron nyílnak, általában fehérek vagy halványkék, lila árnyalatúak.
Gondozása nem okoz álmatlan éjszakákat, netán fizikai megterhelést. Szinte semmilyen feladatot nem ad a kertésznek. A fagytűrő gyöktörzsek takarás nélkül is biztosan áttelelnek, a leveleket nem támadják meg kórokozók, kártevők. Gyomlálni nem kell, mert a szétterülő lombozat beárnyékolja a tő környezetét, és elnyomja a gyomokat.Mi_a_baj_az_arnyliliommalLocsolásáról azért gondoskodjunk a száraz időszakokban! Rossz jel, ha a növény leveleinek széle barnulni kezd. Sok fajta viaszos levele lepergeti a vizet, de vannak érzékenyebb változatok, amiket jobb alulról öntözni. Sárguló leveleit nem szabad levágni, azok ősszel elszáradnak, visszahúzódnak, ezzel biztosítják az energiát a következő évi növekedéshez. Szaporítani a tövek osztásával lehet, aminek legjobb időszaka a tavasz.
Az árnyliliomnak mintegy 3000 nemesített változata létezik. Az egyszerűbbek egyszínű leveleket nevelnek, amelyek inkább a félárnyékos helyeken érvényesülnek. A zöld árnyalatait felsorakoztató és gyakran fehérrel mintázott levelű változatok az árnyékban érzik magukat igazán otthon. A bársonyos fényű, markáns erezetű és különböző színkombinációjú árnyliliomokból változatos és tetszetős csoportok ültethetők.
Ha nyitott szemmel járunk a kerületben, akkor közterületeken is láthatunk árnyliliomot, ami az ellenállóságát dicséri. Talán ezek a példányok segítenek helyreállítani a növény megkopott népszerűségét, hogy egyre több kertben, vagy – edénybe ültetve – teraszon, erkélyen találkozhassunk dekoratív leveleivel.

B. I.