Szájon át szedhető koronavírus elleni szer

Egyetlen budapesti központként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája is csatlakozott ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, aminek a célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása. A vizsgálat azt értékeli, hogy a szer csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban COVID-19-cel diagnosztizált betegek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

„A Semmelweis Egyetem mint az ország vezető COVID-ellátója kiemelten fontosnak tartja, hogy aktívan részt vegyen az új koronavírussal kapcsolatos ismeretek bővítésében, így az új terápiás eljárások, lehetőségek fejlesztésében is” – olvashatók dr. Merkely Béla rektor szavai az intézmény közleményében. A vizsgálat vezetője emlékeztetett arra, hogy a pandémia hazai első hulláma idején az egyetem vezetésével valósult meg az országos reprezentatív H-UNCOVER vizsgálat, amely pontos képet adott a járvány akkori kiterjedéséről. Emellett részt vettek a vérplazma-terápia fejlesztésével kapcsolatos munkában és több más terápiás lehetőség, például a remdesivir és a fluvoxamin klinikai vizsgálatában, továbbá jelenleg is fókuszban van a poszt-COVID transzlációs vizsgálata.

A Semmelweis Egyetemre érkező betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a vizsgálatban való részvételt. Mint minden klinikai vizsgálatnál, a betegek ez esetben is folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak, napról napra nyomon követik egészségi állapotukat. A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján.

A vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban. Ennek lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte négyszáz vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak.

k.

 

Akik részt vennének a városmajori klinikán zajló vizsgálatban, Marosi Imolától kérhetnek bővebb tájékoztatást a 06-20/666-3191-es telefonszámon.Szajon_at_szedheto_korona_virus_elleni_szer