Vakáció a Mátyás-táborban

– Nekem a kutyás bemutató!

– Inkább a tűzoltók a habbal!

– A Koronásparkban a kirándulás!

– Focizni a Pancho Arénában!

– A vízben pörgő keringőbogár!

– Ahogy néztük a vetítésen a csillagokat és a bolygókat!

Egymás szavába vágva sorolták a gyerekek a válaszokat kérdésünkre, hogy mi tetszett nekik a legjobban az idei Mátyás-táborban. Aztán némi tanácskozás után megállapodtak, hogy ha mindenképpen meg kell egyezni valamiben, akkor az legyen a pancsolás a medencében és a számháború. No és persze a társaság, hiszen egymás nélkül a legizgalmasabb program sem ér sokat.

Szerencsére barátokból nem volt hiány, sokan visszatérő vendégek a Hegyvidéki Önkormányzat gyermektáborában, az újak pedig hamar összeismerkedtek a többiekkel a közös játékok és programok közben. A kisebbek számára a nagyméretű játszótér volt a legjobb terep erre, ahol nemcsak hintázhattak, mászókázhattak, vagy éppen csúszdázhattak, hanem homokból megépíthették kedvenc várukat is.

„Hoztunk vizet, és csináltunk egy kis tavat magunknak a palotánk mellé. Csak az a baj, hogy este esett az eső, és másnapra összeomlott. Szomorúak voltunk, de aztán megint megépítettük” – mesélte Noémi, aki mellesleg elárulta, hogy a palotában lakó királykisasszonynak saját maga készített apró karkötőt a kézműves foglalkozáson. Ez utóbbi a lányok nagy kedvence volt, lehetett gyöngyöt fűzni, szőni, fonni, mindenféle ajándéktárgyakat készíteni.

Ami a lányoknak a kézműveskedés, az a fiúknak a foci. „Én kétszer egy hetet voltam, és majdnem mindennap játszottunk. Jó az itteni pálya, a barátaimmal alig vártuk, hogy kapura rúghassunk. Tetszettek a bajnokságok, mert akkor sok gólt lőttem” – lelkendezett Dani. S ha már foci, akkor meg kell említeni az idei tábor egyik legnépszerűbb programját, a kirándulást a felcsúti Pancho Arénába, ahol az egész stadiont bejárhatták a gyerekek, sőt, a kispadra is leülhettek.

„A koronavírusra tekintettel az eddiginél is nagyobb figyelmet fordítottunk a higiéniára, és arra törekedtünk, hogy minél több programunk legyen a szabad levegőn. Nem véletlenül választottuk mottónak, hogy jobb kint, mint bent. Amikor az időjárás miatt ez nem volt lehetséges, az épületen belül is szellősebben lehettek a gyerekek, mert megkaptuk a tetőtér egy további, hatvan négyzetméteres részét” – mondta Párkányi Zsuzsa táborvezető. Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola pedagógusa azt is megemlítette, hogy a gyerekek szívesen használták a tábor sokszínű sportfelszereléseit és játszószereit. A sport és a kézműveskedés mellett a másik állandó társas foglalkozás a zenéhez kapcsolódott, a szakképesítéssel rendelkező tanárok néptáncra tanították a résztvevőket.

„Minden héten szerveztünk kirándulást vagy más külső programot. Elvittük a gyerekeket a gyermekvasútra, jártunk a Normafánál, megnéztük a Lajta Monitor Múzeumhajót, felfedeztük a legjobb budapesti játszótereket, voltunk a Tűzoltó parkban, a Benczúr-kertben. Egész napra elutaztunk Székesfehérvárra, ahol megnéztük a Koronásparkot, Felcsúton pedig a Pancho Arénát. A Dunavirág vízibusz interaktív mozgó vízi laboratóriumában a táborozók biológussá válhattak, közben pedig megismerkedtek a vizes élőhelyekkel és a környék természeti értékeivel” – sorolta a pedagógus.

A házi programok közül Párkányi Zsuzsa kiemelte az állatok szeretetére nevelő kutyás bemutatót és a Svábhegyi Csillagvizsgáló interaktív foglalkozását, ami a világűrbe repítette a csodákra oly fogékony gyerekeket. Hasonlóan sikeresnek és hasznosnak bizonyult a születése óta vak Karvai Sándor érzékenyítő előadása, amin kiderült, hogy a fogyatékossággal élők is képesek boldogan élni. Ezt a táborozók egyébként is megtapasztalhatták, mivel együtt vakációztak a Fekete István iskola sajátos nevelési igényű tanulóival.

A nyár folyamán 597 gyermek járt a Mátyás-táborban, ahol egészségügyi okokból a napi létszám maximum 95 fő lehetett. A legtöbben a Tamási Áron és az ELTE Gyertyánffy István iskolából érkeztek. A táborvezető elmondta, hogy erre a néhány hónapra megpróbálták elfeledtetni a gyerekekkel a vírus fenyegetésében eltöltött időszakot. Arra törekedtek, hogy mindenki önfeledten szórakozhasson, és kellemes élményekkel térjen haza, ami remélhetőleg sikerült is.

-os