Az embereknek jó buli, az állatoknak szenvedés

Kevés feleslegesebb dolog van, mint szilveszter idején petárdákat robbantgatni, fütyülős, vagy éppen dumbum rakétákat a levegőbe lövöldözni. Főleg lakókörnyezetben, az utcákon, tereken, egymás lábai mellé célozva, a többiek és a saját magunk testi épségét is veszélyeztetve.

Háziállataink ugyan nem mulatnak velünk, de nekik még többet árthatunk. Akár pánikot is okozhatnak náluk az önfeledt vigadozáskor használt eszközök hang- és fényhatásai. Zavarodottságukban elszökhetnek, elkóborolhatnak, és az is előfordulhat, hogy félelmükben agresszívvé válnak.

Fokozott felelősség hárul tehát ilyenkor a gazdikra, akik megfelelő óvintézkedésekkel sokat segíthetnek kedvenceiknek. A „leghangosabb” időszakokra érdemes megfelelő, nyugodt, az utcától a lehető legmesszebb lévő helyet biztosítani nekik, például egy belső szobát, vagy legalább az előszobát, egy elszigeteltebb udvarrészt, esetleg a garázst. Minden eshetőségre felkészülve akár nyugtatószerről sem árt gondoskodni. Jó, ha az esti sétát korábbra időzítik, és természetesen mindenképpen pórázon vezessék az állatokat.Az_embereknek_jo_buli_az_allatoknak_szenvedes

A kötelező mikrochip legyen a gazda adataival beregisztrálva, emellett az ebekre és a macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amelyen szerepel a tulajdonos neve, címe és telefonszáma. Ha a kutya mégis eltűnik, sajnos a legtöbb esetben nem talál haza magától. Ilyenkor vegyük fel a kapcsolatot a helyi állatmenhellyel, és minél előbb menjünk el a helyi ebrendészeti telepre is, az utcán talált állatokat ugyanis ennek a szakemberei fogják be. Az állatvédő szervezetek pedig további jó tanácsokkal láthatnak el minket a kereséssel kapcsolatban.

Persze a legjobb lenne inkább megelőzni a bajt, és petárdák, egyebek nélkül ünnepelni. Minden kétséget kizáróan akkor is felkel majd a nap, és rendben elkezdődik az új év.

a.