Minden eddiginél több gyerek állt rajthoz a Mikulás Kupán

Háromszáznál is többen indultak az idei Mikulás Kupán. A MOM Sportban és a Városmajor utcai sportközpontban úszni tanuló gyerekek a MOM Sport uszodájának tömött lelátói előtt versengtek egymással.

A magyar igazi úszónemzet, és ez igaz a Hegyvidékre is, ahol az önkormányzathoz tartozó két uszodában, a MOM Sportban és a Városmajor utcai sportközpontban évente több ezren kötnek életre szóló barátságot a vízzel. Számukra rendezik meg minden esztendőben az egyik legrégibb XII. kerületi gyereksportversenyt, a Mikulás Kupát.
Az évtizedes hagyománnyal rendelkező viadalt az idén egy kicsit másképp bonyolították le a szervezők, mint korábban. Ezúttal ugyanis egy versenyen mérhették össze tudásukat a MOM Sportban pallérozódó és a Városmajor utcai sportközpont úszóiskolájába járó gyerekek, így minden eddiginél népesebb mezőny gyűlt össze a MOM Sportban.Mikulas_Kupa1„A járvány miatt két évig nem volt verseny az uszodáinkban, most viszont végre elhárult minden akadály, amit már nagyon várt mindenki. Ezt mutatja az óriási érdeklődés is, 354 nevezés érkezett a különböző korosztályokban. Újdonság, hogy a nevezési díj egy-egy labda volt, ezeket a hegyvidéki óvodák kapják meg” – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester.
A közös verseny az energiahatékonyságot is szolgálta. A városmajori uszoda is emiatt zár be három hónapra: energetikai fejlesztések történnek, így a jövőben lényegesen olcsóbban tud majd üzemelni.
Az alpolgármester emlékeztetett, hogy a bezárás ellenére a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. továbbra is számos ingyenes sportolási lehetőséget biztosít a XII. kerületieknek. Az Aktív Hegyvidék program keretében az iskolák tornatermeiben vagy lehetőség szerint a szabadban zajlanak különböző edzések és foglalkozások, emellett a Gesztenyés kert Futóklubhoz is csatlakozni lehet, a téli sportok szerelmesei pedig hamarosan birtokba vehetik a Normafa új sífutópályáját.Mikulas_Kupa2„Jó látni, hogy ilyen sokan indulnak egy amatőr úszóversenyen, az pedig külön öröm, hogy a lelátó megtelt a hozzátartozókkal, akik nagyszerű hangulatot teremtenek” – összegzett Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség jelen lévő elnöke, aki azt emelte ki, hogy bármerre néz, „egészséges, egyenes tartású és csillogó szemű” gyerekeket lát.
„Valamennyien jól érzik magukat, és ez az igazán lényeges. Ennél jobb hírverése nem is lehetne a sportágnak – hangsúlyozta a moszkvai olimpián aranyérmet szerző egykori úszó, aki arról is beszélt, hogy az úszás nem csak azért ajánlott, mert javítja a mozgáskoordinációt, és előnyösen befolyásolja az ízületek, az izmok fejlődését. – Ez egy életmentő sport! Sajnos még mindig sok gyerek fullad a szabad vizekbe azért, mert nem tanult meg jól úszni.”
Wladár Sándor szerint ráadásul az úszás közösségépítő tevékenységnek sem utolsó. Elég volt csak körbetekinteni a MOM Sport uszodájában, ahol a XII. kerület különböző pontjairól érkezők előbb egymással versengtek, majd a legnagyobb egyetértésben közösen szórakoztak a Mikulás Kupa kísérőrendezvényein.

-os