Új helyszíneken a MOMkult programjai

Az energiatakarékosság miatt a következő hónapokban több kulturális intézmény bezárni kényszerül, így a MOM Kulturális Központ is. A programok más hegyvidéki helyszíneken kapnak helyet, a közönség tehát a téli hónapokban sem marad kulturális élmények nélkül. Hambuch Gerda ügyvezető igazgatót kérdeztük a változásokról.

– A MOMkult műsorkínálata sokszínű, ezért nem egyszerű új helyszíneket találni a különböző programoknak. Hogyan láttak neki az átszervezésnek?

Elsőként nagyon fontos kiemelni, hogy a tagintézmények közül a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megszakítás nélkül, zavartalanul folytatódik a kulturális élet. Ezeken a helyeken nem gázalapú fűtés, hanem hőszivattyús rendszer működik. A MOMkult alapvetően nagyrendezvények, egyedi programok, koncertek, színházi előadások helyszíne. A bezárással kapcsolatos döntést követően azonnal elkezdtük átszervezni ezeket. Meg kell mondanom, hogy én is meglepődtem, milyen megértően és fegyelmezetten álltak hozzá a partnereink. Természetesen mi is minden segítséget igyekeztünk, és azóta is igyekszünk megadni. A már eladott jegyeket visszaváltottuk, az időpontokat módosítottuk.

- Mi volt a legfontosabb szempont az új helyszínek kiválasztásánál?

Az, hogy a lehető legtöbb programnak igyekezzünk helyet találni. Ehhez képest másodlagos szempontnak számított a megszokottól eltérő lokáció, a megközelíthetőség, a termek felszereltsége. Kulturális helyszínek tekintetében nagyon el vagyunk kényeztetve, egyik tagintézményünk szebb, mint a másik. Aki ismeri a Hegyvidéki Kulturális Szalon modern, újonnan épült, barátságos, családias miliőjét, vagy a Lóvasút közelmúltban csodálatosan felújított, semmilyen más épülethez nem hasonlítható, egyedi szépségét, az tudja, miről beszélek. Tökéletesen alkalmasak kis csoportok, közösségek befogadására. Ezekre gondoltunk elsősorban mint befogadó helyszínekre, és megnéztük, van-e szabad kapacitásuk. Az áthelyezések még nem zárultak le teljesen, de nagyon jól állunk, szinte minden tanfolyamnak és klubnak találtunk helyet három hónapra.Uj_helyszineken_a_MOMKult_programjai

- Melyiket hová helyezik át?

A Hegyvidéki Kulturális Szalonba került át a MOMkult három sorozata, a Páratlan párok, a Kossuth-díjasok és a Kép-más beszélgetősorozat, valamint a Nia tanfolyam. Az Óvóka klubunkat a Táltos utcai plébániára, az OMISK gyerektornáját a kerületi Arany János iskolába, míg a Jókai Klubból a Kung fut, a Kagami-ryut, a Reggeli tornát és a Zumba Diamondot a Lóvasútra helyeztük át. Két saját szervezésű, rendkívül népszerű programunk, a Nyugdíjasok gerinctornája és a Nosztalgia Társastánc a tőlünk néhány lépésnyire található Felső-Krisztinavárosi plébánián kapott helyett. A Folyondár Sportcentrumba, a Baár Madas Gimnáziumba és a református templom ifjúsági termébe is kerültek át rendezvények. Szép hegyvidéki összefogást tapasztalunk, ami nagyon jó érzés.

- Mikor látogathatja újra a törzsközönség a MOMkult termeit?

Előreláthatólag jövő év áprilisától. Természetesen mindenkit nagy örömmel és szeretettel várunk vissza!

SzD