Unnepi_ebed_a_hegyvideki_idosekkel_1

Ünnepi ebéd a hegyvidéki idősekkel

„A csodákat nem kell lebecsülnie az embernek, s ha nem várjuk őket, akkor is vannak. Szóval, ha valaki megkapargatja a saját életét, és a kicsi pillanatokat összesöpörgeti, nagyon sok van, egészen biztos” – idézte Fojtíková Katarína, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője Schäffer Erzsébet sorait az idősek számára a járvány miatti kihagyás után ismét megrendezett karácsonyi ebéden.

„Kisebbfajta csoda az is, hogy ebben a formában együtt tudunk lenni” – kapcsolódott a gondolathoz Fonti Krisztina alpolgármester. Mint mondta, két év kimaradt, a legszentebb ünnepeinket sem tarthattuk meg úgy, ahogy általában szoktuk. Ugyanakkor bízik abban, hogy a továbbiakban, „minden nehézség ellenére minél több alkalmat tudunk találni, hogy összejöhessünk a hétköznapokban és az ünnepnapokon egyaránt”.Unnepi_ebed_a_hegyvideki_idosekkel_2

Pokorni Zoltán polgármester egyetértett azzal, hogy a hegyvidéki idősek karácsonyi ebédje kapcsán is az együttlét a legfontosabb. Felidézte, hogy a közös ünneplésnek ez a formája lassan alakult ki, korábban ételosztást hirdetett az önkormányzat. Az évek során azonban rájöttek, sokkal jobb, ha normális körülmények között, terített asztalnál látják vendégül az időseket, hiszen a „közös ebédnek mégiscsak a másikkal való találkozás a lényege”.

A polgármester a jelenlegi nehéz gazdasági körülményekről is szót ejtett. Kitért rá, hogy az átlag alatt fogyasztó háztartásoknak a kormány segítségével nem kell többet fizetniük a villanyért, gázért, de az energiahordozók drágulása mindenre rárakódik. Ezzel összefüggésben az önkormányzat által nemrég bevezetett téli rezsitámogatást már kétszer annyian igényelték, mint amennyien korábban fűtéstámogatást kértek a XII. kerületben.Unnepi_ebed_a_hegyvideki_idosekkel_1

„Az önkormányzatot is hanyatt lökte az áremelkedés, hárommilliárd forinttal lenne több az éves számla, ha ugyanannyit fűtenénk, vagy világítanánk, mint tavaly” – folytatta Pokorni Zoltán. Ekkora összeget csak szigorú intézkedésekkel lehet megtakarítani, ezért januártól néhány intézményt, köztük a MOM Kulturális Központot is be kell zárni pár hónapra. Ugyanakkor a Németvölgy Gondozási Központot, vagy a Hegyvidéki Kulturális Szalont nyitva tudja tartani az önkormányzat, továbbá az eddigi takarékossági intézkedések eredményeképpen a MOM Sport teljes bezárása is elhalasztható.

Az idősek karácsonyi ebédjén Herczeg Flóra énekesnő gondoskodott a meghitt hangulatról, aki ritkán hallható adventi népdalokkal és megzenésített versekkel lepte meg a közönséget. Az ünnepi ételeket a Barabás Villában működő Nuance lunch&bar csapata készítette el a gondozási központokból érkező több mint száz résztvevőnek.

k.