A biztonság az első már az elsősöknél is

Rollerrel, biciklivel, lábbal és elektromos árammal hajtott kisautóval is próbára tehették közlekedési ismereteiket a hegyvidéki általános iskolák első és második osztályos diákjai nemrégiben. A járgányokra egy interaktív KRESZ-pályán pattanhattak fel, amit egy országos roadshow befejezéseként itt, a XII. kerületben, a Városmajor utcai uszoda udvarán állított fel a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

„Eredményes időszakot zártunk, több mint harmincegyezer azoknak a gyerekeknek a száma, akik részt vettek a programunkon. A tizenkét megyeszékhelyen, valamint Budapesten, a XII. kerületben az első és második osztályosok szinte teljes létszámban eljöttek a rendezvényeinkre” – összegzett Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója a programsorozat utolsó napján megtartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kormány által támogatott országjáró sorozatot tavasszal szeretnék újraindítani.A_biztonsag_az_elso

A sajtóeseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy egy kilencéves kislány anyukájaként is hálás a program szervezőinek, hiszen pontosan tudja, mekkora felelősség nyomja egy szülő vállát, amikor arra gondol, hogy gyermeke rövidesen önállóan közlekedik majd. „Nem lehet elég korán kezdeni a közlekedésbiztonsági ismeretek elsajátítását” – jelentette ki a kisiskolásokat célzó kezdeményezés kapcsán. Hozzátette: közös európai uniós cél, hogy a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma 2030-ra a felére csökkenjen, 2050-re pedig elérjük azt, hogy senki ne veszítse életét az utakon.

A Hegyvidéken is sikerrel debütáló „Road Safety – a biztonság az első” program túlmutat a tanítás hagyományos keretein. A délelőtti foglalkozásokon, húszperces oktatást követően, a gyerekek egy KRESZ-pályán ismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal, például a rendőri karjelzésekkel. A tanítási idő után, délutánonként korosztálytól függetlenül mindenki számára lehetőség nyílik a foglalkozásokon való részvételre. Az érdeklődők kipróbálhatnak egyebek mellett egy reakcióidő-figyelő és -javító játékot, az úgynevezett részeg- és drogszemüveg használatával pedig a felnőttek megtapasztalhatják, miért nem szabad bódítószerek hatása alatt a volán mögé ülni.

k.