A FŐKERT faápolást végez a Böszörményi úton

Február közepén lát hozzá a FŐKERT Nonprofit Zrt. a Böszörményi úti fasor megújításához. Valójában átfogó növényápolásról van szó, aminek keretében többféle feladatot végeznek el a cég szakemberei. Mintegy harminc elöregedett és mára veszélyessé váló akácot ki kell vágni, ezek állapota annyira leromlott, hogy nincs lehetőség a megmentésükre. A vágás után elvégzik a tuskózást, hogy helyet biztosítsanak az új ültetéseknek, ugyanis valamennyi eltávolított fa helyére újat telepítenek.
A tervek szerint 18–20-as körkeresztmetszetű, azaz 3-5 centiméter átmérőjű, nagy földlabdás csemeték kerülnek a Böszörményi út járdáiba. A többször iskolázott, nagyméretű példányok megfelelő vitalitással rendelkeznek ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek. Ezek várhatóan már nem fehér akácok lesznek, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az a faj nehezen viseli a városi klímát, viszonylag gyorsan, 30-40 év alatt kiszárad. Helyettük ostorfákat, kőriseket és juharokat ültetnek. Szóba került a fasorban egyébként jelen lévő japánakácok számának növelése is, ám ezeknél az utóbbi időben gyakorta előfordul a kéregrákosság.
A csemetéket három-öt évig utógondozzák. Eleinte a vegetációs időszakban napi 60 liter vízzel öntözik a fákat, és évente legalább háromszor rendbe teszik a közvetlen környezetüket.
A mostani fasorápolás részeként megtörténik a fák ifjítása is, méghozzá úgy, hogy a fakorona habitusa lehetőség szerint ne változzon meg drasztikusan. Természetesen ez csak azoknál a növényeknél megoldható, amelyek egészségesek, és nem igényelnek komolyabb visszavágást. Gallyazást is végez a FŐKERT, aminek a célja egyrészt a száraz részek eltávolítása, másrészt a funkcionális terek felszabadítása – azaz hogy az ágak ne akadályozzák a járókelők, autók mozgását, és ne forduljon elő ágletörés, -szakadás nagyobb szelek idején.
Amennyiben dőlés miatt egy fa statikailag veszélyt jelent, a lombkorona alakításával igyekeznek javítani az egyensúlyi állapotán. Minden esetben az a fő szempont, hogy a kertészeti munkák eredménye ne befolyásolja a meglévő városképet.

MM.