Klímatudatossági pályázat felsősöknek

Online versenyt indít a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi általános iskolák 5–8. osztályos tanulóinak. A feladat: megismerni az éghajlatváltozás okait, veszélyeit, és ötleteket felvonultatni a változás lehetséges irányairól. Mindezt kreatív formában megjelenítve, csapatverseny keretében, értékes díjakért. Az érintettekhez szólunk alább.

Ha a nagyszüleid síelős, hógolyózós, korcsolyázós képeit nézegetve elgondolkodtál már azon, hogy miért pihen mostanában évekig a szánkó két kiadós ródlizás között; ha zavar a szemetesben tornyosuló pillepalacktorony; ha nem érted, miért „menő” kidobni a tízórait egy vonzóbb chips miatt; ha még sosem jutott eszedbe szemetelni az erdőben – akkor itt a helyed! Hívd a barátaidat, alkossatok egy legfeljebb négyfős, ütőképes kis csapatot, és indulhat a verseny!
Először – lehetőleg együtt – nézzétek meg a felhívás honlapján (a címet lásd lejjebb) elérhető kisfilmet, aztán beszélgessetek a hallottakról. Így megértitek, miért baj a felmelegedés: hogy bár ez globális, mégsem mindenütt lesz melegebb, viszont az időjárás mindenhol szélsőségesebbé válik. Biztosan nem is gondoljátok majd már, hogy a probléma csak a távolban olvadó jéghegyeket és az aszályos Afrikát érinti. Mert bár a Gesztenyés kert még nem sivatagosodik, és a Normafánál sem a napsütötte köveken sül a rétes, de a XII. kerületre is lecsap időnként egy-egy szokatlan zivatar, amikor korábban nem tapasztalt patakokban folyik a víz az utcákon.
Az előadásból kiderül, hogy a probléma tagadása és a vállrángatás nem hoz megoldást, viszont jó hír, hogy van lehetőség az éghajlatváltozás lassítására, visszafordítására. Itt jön el a ti időtök! Gondolkodjatok el azon, hogy mit tehettek ezért otthon vagy az iskolában.
A videóban is felvetett ötletek közül a legérdekesebb talán a húsevéssel függ össze. Nyugat-Európában már rengeteg fiatal mond le a hamburgerről és a kolbászról természetvédelmi okokból. A hús előállítása ugyanis komoly környezetterheléssel jár: földet kell művelni, takarmányt termelni, trágyát kezelni, és mindeközben nagy mennyiségű üvegházhatású gáz szabadul fel. A helyzet pedig csak romlik, mert a melegedés miatt a haszonállatok istállóját is hűteni kell, újabb környezeti terhelést okozva, tovább melegítve a bolygót.
Ha elég információt gyűjtöttetek, nekieshettek az online kvíznek. Ennek kitöltése után következik a legizgalmasabb feladatrész: találjátok ki, hogy ti konkrétan mivel járulhatnátok hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez! Ha megvan a briliáns ötlet, akkor elő a kreativitással, és készítsetek egy figyelemfelkeltő plakátot, forgassatok rövid videót, szerkesszetek fotósorozatot, vagy írjatok egy legfeljebb 5 oldalas szöveget a nagy tervről! Ezt a pályamunkát kell digitális formában beküldeni február 20-ig a Hegyvidéki Zöld Iroda honlapján megnyíló felületre (https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-programok/online-tanulmanyi-verseny).
A pályaműveket szakmai zsűri értékeli, egyenlő mértékben figyelembe véve az ötletességet, a megvalósíthatóságot, a tartalmi kidolgozottságot és a megjelenítést. További segítséget Csernus Dóra klímapolitikai tanácsadótól (csernus.dora@gmail.com) vagy a Hegyvidéki Zöld Irodától (zoldpont@hegyvidek.hu) kaphattok. A Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által meghirdetett klímatudatossági tanulmányi verseny a KEHOP-1.2.1 azonosító számú pályázat keretében valósul meg.

(Barta)