Önkéntes szemétszedők kerestetnek

A hegyvidéki zöld területek vonzereje messze túlér a kerület közigazgatási határain. Jönnek is sokan kikapcsolódni az erdőkbe, rétekre, játszóterekre.
Szerencsére azonban nemcsak ilyenkor, hanem a tavaszi időszakban megszaporodó önkéntes szemétszedő akciók során is érkeznek a város más részeiből, hogy megtisztítsák erdeinket a hulladéktól. A Hegyvidéki Zöld Iroda minden esetben segíti a lelkes önkénteseket, kesztyűket és szemeteszsákokat biztosít a munkához, valamint az összegyűlt szemét elszállítását is megoldja (kapcsolatfelvétel a zoldpont@hegyvidek.hu e-mail-címen).
Sajnos sok a munka, és bár az olyan összehangolt akciók, mint a TeSzedd!, vagy a kissvábhegyi „hegytakarítás” keretében évente sok száz zsáknyi szeméttől szabadulnak meg a zöld területek, de a probléma – különösen a nagyobb forgalmú erdei utak környékén és a hajléktalantanyáknál – újra és újra megjelenik. Ezért az iroda munkatársai továbbra is hívják és szívesen látják az idejüket és erejüket a közös értékeink megőrzésében kamatoztatni vágyó civileket.Onkentes_szemetszedokA természetvédelmi őrszolgálattal és a Normafa Park munkatársaival egyeztetve mindig akad olyan hegyvidéki területrész, ahol szükség van a dolgos kezekre. A természetvédelemben gyakran hangsúlyozott kis lépések mintájára itt is érdemleges eredményt lehet elérni, ha akár már egy kisebb, 6-8 fős csapat szemetet szed néhány órán át. Gyakran ez hasznosabbnak is bizonyul, mint a népes csoportok nehezebben megszervezhető akciói, vagy az egész napra szóló felajánlások.

B. I.