A_vers_es_a_magasfeszultseg

A vers és a magasfeszültség – 100 éve született Nemes Nagy Ágnes

Országos rendezvénysorozatot, valamint Irodalmi Karaván címmel irodalmi roadshow-t indított Juhász Anna szervezésében a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum abból az alkalomból, hogy 100 éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő. A MOM Kulturális Központban „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel havi irodalmi est indul, és további programok, köztük irodalmi séták, pódiumbeszélgetések is szerepelnek az ez évi kínálatban.

Első alkalommal G. István László irodalomtörténész, a költő életművének kiváló ismerője, valamint Kútvölgyi Erzsébet színművész, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros volt Juhász Anna vendége. Mint elhangzott, a centenáriumi programokkal megpróbálják élővé tenni az elmúlt évszázad költészetét. Mert – miként Juhász Anna fogalmazott – a költők és írók nem akarnak szobrokká válni, sokkal inkább az a vágyuk, hogy minél közelebb kerüljenek az olvasókhoz, és éppen erről szól ez a beszélgetősorozat is. Nem véletlen a címválasztás, hiszen az „öröklét” mint szó a megfoghatatlant ragadja meg, miközben alkalmat ad a csendre, az elmélyülésre.
G. István László szerint Nemes Nagy Ágnes költészete nem didaktikusan tanít, hanem az anyagszerűből, a konkrétból az absztrakcióba átmenő csodaként írható le. Minduntalan visszaköszön benne a rilkei gondolatvilág. A költő nem véletlenül nyilatkozott úgy, hogy a vers létrejöttéhez magasfeszültségre van szükség. Manapság azonban kicsit nehézkesebb idáig eljutni, részben azért is, mert kisebb az igény a szakrálisra.
A következő hónapokban tehát további találkozóknak ad otthont a MOMkult, és ez nem minden, a tervek szerint ugyanis tavasztól már látogatható lesz a költő Böszörményi úti egykori otthonától induló és a Budai-hegységbe vezető Nemes Nagy Ágnes-meseösvény, amelyet a Móra Könyvkiadó és az Aktív Magyarország közösen valósít meg. Ennek különlegessége, hogy az útvonalat a Digitális Vándor alkalmazással járhatják be Nemes Nagy Ágnes verseinek kedvelői.

sm.