Burek, született börek

A vajdasági városokban lépten-nyomon kapni bureket, ezt a pillekönnyű tésztájú, töltött vagy töltelék nélkül készült tésztafélét. Munkába menet-jövet az igazi burekrajongók betérnek a pékségekbe, hogy bekapjanak egy-egy darabot. Annyira elterjedt és közkedvelt, mint nálunk a kakaós csiga, vagy a lángos.

A burek, eredeti nevén börek, feltehetőleg az Oszmán Birodalom korai korszakából, anatóliai tartományából származik, és az idők során az oszmán konyha egyik alapételévé vált. Észak-Afrikában és a Balkánon ma is népszerű. Rétestésztához hasonló, vékonyra húzott-nyújtott tésztából és általában valamilyen sós, túrós, húsos, zöldséges, ritkábban édes töltelékkel készül.

Azonkívül, hogy rengetegféle ízesítésű lehet, az elkészítési módja is országról országra változik, ráadásul ezeken belül is eltérnek az ízek, a tekerési, a rétegezési módok. A törökök a tésztát és a tölteléket egy lapos serpenyőben, tepsiben egymásra helyezgetik, a szerbek lapos, kerek formára sütik, és fűszeres hússal töltik. A bosnyákok csigává tekert burekje szintén húsos, a másik népszerű fajta pedig a sós, túrótöltelékes. Az albán konyhában háromszög alakúra, vagy akár csigává tekerik. Az arab burek marha- vagy bárányhússal töltött, kurkumával, petrezselyemmel ízesített.

A bureksütés bonyolultnak tűnik, de otthon is megvalósítható, ha kész réteslapot veszünk, és azt töltjük meg. Fontos, hogy a süteményünk ropogós, laza és szaftos maradjon.Burek

 

ALMÁS-TÚRÓS BUREK

Hozzávalók: 8 db réteslap; olaj; a túrós töltelékhez 50 dkg félzsíros tehéntúró, cukor, fél citrom leve, 1-2 evőkanál tejföl; az almás töltelékhez 1 kg alma, fél citrom leve, cukor, őrölt fahéj.

A túrós töltelékhez a túrót villával áttörjük, citromlével, cukorral, tejföllel ízesítve elkeverjük. Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. A levét jól kinyomkodjuk, citromlével, cukorral, fahéjjal ízesítjük. Ezután kezdődik a töltés: rétegenként olajjal lekent 4 réteslapra hosszú csíkban rákenjük a túrós tölteléket, majd ismét 4 réteg egyenként megolajozott réteslap következik, amire az almás töltelék kerül. Az egészből hosszú „kígyót” csavarunk, majd csiga alakban vagy patkókat formázva kizsírozott tepsibe fektetjük. Sütőben, 220 Celsius-fokon szép pirosra sütjük. Készíthető csak egyféle almás vagy túrós töltelékkel is.

Pákozdi Judit