Art factory az Árkay-díj győztese

Novák Máté Lénárd kapta meg ebben az évben a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Árkay-díjat. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott ünnepség alkalmat adott az Árkay-pályázat eredményhirdetésére is, amelyen Monti Elvira nyerte el az első helyet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) végzős építészeinek támogatására hozta létre a Hegyvidéki Önkormányzat 2003-ban az Árkay-díjat. Az elismerést minden évben a legkiemelkedőbb mesterszakos diplomamunkát beadó hallgató érdemli ki. A nagy sikerű program 2014-ben az Árkay-pályázattal bővült, amelyre egy konkrét megvalósításra váró feladatra adhatnak be építészeti terveket a diákok. Ezúttal a Mátyás király úti Waldorf iskola bővítésére várt megoldásokat az önkormányzat.

Az idei díjátadón Hapszné Tarcsafalvi Eszter, a XII. kerület főépítésze köszöntőjében arról beszélt, hogy a pályázatokat elbírálók mindig friss építészeti gondolatokkal, kreatív ötletekkel találkoznak, ami szakmai szempontból különösen örömteli a főépítészi iroda számára. Kovács Csaba, a MOME Építészeti Intézet igazgatója azt emelte ki, hogy a tervpályázat esetében komplex volt a feladat, mivel tanítási módszere miatt a Waldorf iskola eleve egy különlegesség, ráadásul a szóban forgó hegyvidéki intézményben fejlődési nehézségekkel küzdő gyerekek tanulnak. Különleges a helyszín is, mert az épület az erdő közepén áll, változatos terepviszonyok között.

Az Árkay-díjjal kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy a diplomák témaválasztása rendkívül sokszínű volt. Ezt a bírálók pozitívan értékelték, azt pedig főleg, hogy az építészeti kérdésfelvetések mellett nagyfokú szociális, társadalmi érzékenység jellemezte a munkákat. Nem is csoda – tette hozzá –, mert az elmúlt években egyre inkább jellemző, hogy a hallgatók az építészetet segítségül hívva keresik a válaszokat az aktuális társadalmi problémákra.Art_factory_az_Arkay-dij_gyoztese

Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester elsőként örömét fejezte ki, hogy két év után végre nem az online térben, hanem személyesen lehetett bemutatni a pályázatokat és átadni a díjakat. „Örömteli, hogy évről évre jobbak az előadások, élmény hallgatni és látni a prezentációkat” – mondta az alpolgármester, aki szerint az egyébként is sokrétű témát tovább nehezítette, hogy a Mátyás király úti területet a Waldorf iskola csak bérli az önkormányzattól. Nyáron ott működik a kerületi napközis tábor, ahol naponta száznál is több gyerek tölti a vakációját. Gondtalan nyaralásukat pedig nem sértheti az iskola bővítése.

Emiatt sem lehet nagy szeleteket kivágni a szabad területekből, sajnos azonban ezt a szempontot sok pályamunka nem vette elég komolyan – jegyezte meg Fonti Krisztina. A bírálóbizottság az értékeléskor kiemelten figyelt a funkciók összehangolására és a tábor zavartalan működésére. Az iskola bővítésének ugyanis úgy kell megvalósulnia, hogy a táborfunkció a lehető legkevésbé sérüljön.

A díjazott pályamunkák bemutatását a főépítész egy kis kitérővel kezdte. Bejelentette ugyanis, hogy két pályázat nem volt teljes összhangban a kiírással, ám Füleki Dorottya és Szelevényi Oszkár munkája annyira magas színvonalú, hogy ezt mindenképpen el akarták ismerni külön dicsérettel a zsűri tagjai.

A beadott tervek értékelésekor arra figyeltek, hogy a bővítés léptéke arányos legyen a tervezési programmal, a terv kihasználja az iskolaépület adottságait, érzékenyen reagáljon a természeti, környezeti, táji adottságokra, összhangban legyen a terepviszonyokkal, és az anyaghasználat reflektáljon az eredeti környezet adottságaira. Mindezek alapján a pályázat első díját Monti Elvirának ítélték oda, a második díjat Veres Dóra, a harmadikat Balogh Enikő kapta.Art_factory_az_Arkay-dij_gyoztese2

Ami a mesterszakos végzős hallgatókat illeti, a főépítész elmondta, hogy négy pályázat maradt fenn a végső rostán. Király Csenge Jolán, Kovács Áron és Váradi Botond tervei mellett Novák Máté Lénárd Art factory című diplomamunkája emelkedett ki, amely végül kiérdemelte az Árkay-díjat.

A győztes az óbudai harisnyagyár épületének megújítására és a zárványszerű terület, valamint a környező beépítés közötti kapcsolódási pontok kialakítására tett javaslatot. A tervezett kiegészítések, hozzáépítések érzékenyen reagálnak a meglévő beépítés adottságaira, a belsőtéri világ pedig összhangban van az ipari épületek karakterével és a funkcióval. A zsűri külön értékelte az építészeti terv magas színvonalú grafikai kidolgozottságát.

sm.