Csaladias_hangulatu_marad_a_Hollosy_Simon_utcai_jatszoter

Családias hangulatú marad a Hollósy Simon utcai játszótér

Vadonatúj, a reformkort felidéző, különleges játékok, megújuló növényzet és pihenőrészek – ilyen lesz a Hollósy Simon utcai játszótér a felújítás után. Egy fontos dolog viszont megmarad: a családias hangulat, ami védjegye ennek a házak között megbúvó, árnyas gyerekparadicsomnak, ahol a szülők is ugyanolyan jól érezhetik magukat. A „Hegyvidék főutcája” program részeként már megkezdődött az átépítés. A fejlesztés részleteiről Sikota Krisztinát, a választási körzet önkormányzati képviselőjét kérdeztük.

 • Kezdjük mindjárt a legfontosabbal: miért a szünidőben zajlik az építkezés?
 • Jogos a kérdés, hiszen nyáron többen használják a játszóteret, most viszont erre nincs lehetőségük, ami számomra sem öröm. A munkakezdés oka, mondhatni, prózai. A fejlesztés, sok más mellett, a TÉR­­­_KÖZ pályázaton elnyert támogatásból valósul meg, és az önkormányzatot köti a szerződés: októberig be kell fejezni az építkezést.
 • Azt az építkezést, amit széles körű egyeztetés előzött meg.
 • Ez valóban így van. Korábban megkérdeztük a környéken élőket, mi a véleményük a fejlesztésről, mit látnának szívesen. Többfordulós konzultációt tartottunk, először két kérdőívet lehetett kitölteni, aztán három fórumot rendeztünk. Fontos volt az önkormányzat számára, hogy a beruházás tényleg örömet okozzon azoknak, akik majd használják a játszóteret. Annak nem lenne értelme, hogy kitalálunk valamit, ami nem nyeri el az itt élők tetszését.
 • Megfogadták a lakossági észrevételeket?
 • Nyugodtan mondhatom, hogy sok minden megvalósul az ötletekből, például ezért lesz nagyobb a homokozó, mint a mostani. Azt is nagyon sokan kérték, hogy a játszóeszközökre minden irányból rá lehessen látni, mert fontos, hogy a kísérők folyamatosan rajta tarthassák szemüket a gyerekeken. Gyakorló nagymamaként ezt én is meg tudom erősíteni, különösen hogy a park leginkább a 2–10 éves korosztálynak készül, rájuk pedig fokozottan figyelni kell. A biztonságot növeli az is, hogy megszűnik az átjárás a parkon keresztül. Megmarad a pingpongasztal és a teveszobor, ezt is sokan kérték, valamint lesz egy gumiborítású „kismotorpálya”. Mivel ez a kicsik kedvenc járműve, azt hiszem, a sikere garantált. Volt még egy folyton visszatérő felvetés, méghozzá az, hogy alakítsunk ki egy zöld, füves pihenőrészt, ahol akár a fűben is lehet heverészni. Támogattuk az elképzelést, mert ezzel egyfajta piknikhangulatot csempészünk a játszótérre, ami tovább erősíti a meglévő családias jelleget. Nem is lehet más a célunk, hiszen emiatt kedvelt igazán a Hollósy Simon utcai park.
 • Nemcsak az elhelyezkedése miatt más ez a hely a többinél, hanem azért is, mert máshol még nincs történelmi játszótér – itt viszont lesz.
 • Sokféle játszótérrel büszkélkedhet a Hegyvidék, most pedig ebben a tekintetben egy igazi különlegesség épül. A koncepció a reformkor és a Hegyvidék kulturális, technikai és történeti örökségének bemutatása, természetesen a játékokon keresztül. Megjelenik majd a Lánchíd, az Alagút, a Kisfaludy gőzhajó, vagy éppen a fogaskerekű egykori gőzmozdonya. Ami a gyerekeknek mászás, bújócskázás, mozgás, az a szülőknek egy kis információszerzés is, mivel a kihelyezett QR-kódok segítségével számos érdekességet megtudhatnak.Csaladias_hangulatu_marad_a_jatszoter
 • Összesen hány játszóeszköz készül?
 • Tizennégy egyedi tervezésű, kézi festésű, fából készült játékkal gazdagodik a tér. Lesznek még billegő és rugós lovacskák, csúszdás mászóka, mérleghinta, négy hagyományos és egy fészekhinta, valamint homokozóasztal is. Nem hiányozhat az ivókút és az illemhely sem; akinek van kisgyermeke, tudja, mennyire fontosak ezek.
 • Alapvetően játszótérfejlesztés zajlik, de a növényzet felfrissítése is megtörténik. Erről mit lehet tudni?
 • Nagyjából ezerötszáz négyzetméter zöld felület újul meg a parkban. Több mint háromezer-ötszáz évelő, cserje és nyolc fa elültetése történik. Lényeges szempont volt, hogy ne kelljen kivágni fát, szerencsére ezt tudtuk tartani. Arról, hogy a növények szépen fejlődjenek, automata öntözőrendszer gondoskodik, és aminek különösen örülök: négyszáz négyzetméternyi betontól szabadulunk meg! Nem szép, veszélyes is a gyerekekre, ráadásul a vizet sem engedi át – a beton nem való játszótérre.
 • Mi lesz helyette?
 • Ahol szükségtelen a szilárd talaj, ott sima zöld felület. Máshol vízáteresztő burkolatot telepít a kivitelező, a játszószerek környezete pedig ütéscsillapító gumiborítást kap.
 • A fejlesztés részeként a park közvetlen környezete is megújul.
 • Igen! A játszótéren kívüli járdák zöld részei is megújulnak, továbbá a parkon kívül, de közvetlenül mellette működik egy közösségi kert, amit a lakók örökbe fogadtak. Ez megmarad, és a nagy sikerre való tekintettel a park területén egy másik, százhúsz négyzetméteres közösségi kert gondozására is lehetőség nyílik a jövőben.

m.