Csökkent a bűncselekmények száma a Hegyvidéken

„A bűncselekmények száma egész Budapesten és itt, a Hegyvidéken is drasztikusan csökkent. A kiváló eredmény nemcsak a rendőrség, hanem a Hegyvidéki Rendészet és a polgárőrség munkájának is köszönhető, de a lakosság szerepéről sem szabad megfeledkezni. Ha valaki a saját értékeinek megóvása érdekében megteszi legalább a minimális intézkedéseket, nagyban hozzájárul, hogy a bűncselekmények meg se történjenek” – összegezte a XII. kerület bűnügyi helyzetét és annak hátterét Sztanyó István rendőr alezredes a kerületi rendőrkapitányság által szervezett közbiztonsági fórumon.

A kapitányságvezető kiemelte, hogy a lopások száma tavaly 182-re csökkent az egy évvel korábbi 283 után, de ez sem tekinthető magasnak ahhoz képest, hogy volt olyan év, amikor 1800 ilyen jellegű bűnesetet regisztráltak a XII. kerületben. Mindössze két gépkocsilopás történt 2021-ben (2012-ben még 245 autót loptak el a Hegyvidéken), a gépkocsifeltörések ügyében pedig 15 esetben zártak le nyomozást a rendőrök, és ezek több mint felét sikerült felderíteni.

A lakásbetörések száma 47-ről 25-re esett vissza (korábban még közel 400 betörés volt), míg a rablások szintje alacsonyan maradt, tavaly és tavalyelőtt is 3-3 ilyen eset fordult elő, és az összes elkövető rendőrkézre került. A közlekedési balesetek száma mintegy 10%-kal növekedett 2020-hoz képest, ezzel együtt a személyi sérüléssel járó balesetek számában szerencsére csökkenés tapasztalható.Csokkent_a_buncselekmenyek_szama

Racsek Gergő, a Hegyvidéki Rendészet munkatársa megemlítette, hogy a legtöbb bejelentés a hajléktalanok, az építkezések és a szabálytalan parkolás okozta gondok miatt érkezik hozzájuk. A rendőrkapitány válaszában hangsúlyozta, hogy a hajléktalanok közterületi jelenléte nemcsak rendészeti, hanem szociális-társadalmi kérdés is, aminek a kezelésében fontos szerepet vállal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A máltaiak utcai gondozószolgálatától Pálinkás Péter szociális munkás arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalanok közterületi jelenlétének problémáját sok esetben a környezetük konzerválja, a Városmajorban például a plébániatemplom híveinek, míg a BAH-csomópontnál az autósoknak a rendszeres adományai.

Sajnos a járványidőszakban megszaporodtak a gyermekbántalmazással, családon belüli erőszakkal kapcsolatos jelzések – mondta Nátulyné Szabolcsik Eszter, a hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezető-helyettese. Hozzátette, hogy ezekről az esetekről mindig értesítést kapnak a rendőrségtől, amellyel kiváló munkakapcsolatot alakítottak ki.

Váczi János, a Budapest Hegyvidék Közrendvédelmi Közalapítvány kuratóriumi elnöke szerint a rendőrkapitányság statisztikái évről évre alátámasztják a XII. kerület kiemelten jó közbiztonságát. Mint fogalmazott, a kimagasló eredményekhez nagyban hozzájárul a rendőrség és a Hegyvidéki Rendészet szoros együttműködése, továbbá az önkormányzat által kialakított térfigyelő rendszer, aminek a részeként már több mint száz kamera üzemel kerületszerte.

Az elnök kitért arra is, hogy az önkormányzat a közrendvédelmi közalapítványon keresztül eszköztámogatásokkal, lakbértámogatásokkal, jutalmazásokkal segíti a hegyvidéki rendőrkapitányságot. Mindemellett a közszolgálati apartmanházban, azaz a „Fecskeházban” biztosít szolgálati lakásokat a kapitányság több munkatársának annak érdekében, hogy ők is a hatékonyan működő állomány stabil tagjai maradhassanak.

k.