Napközis táborral segít az Egyszülős Központ

Az egyszülős családok mindennapjait könnyíti meg a Magyar jakobinusok terén közösségi helyet működtető Egyszülős Központ. A nyári hónapokban ez kiegészül azzal, hogy jelképes részvételi díj fejében napközis tábort biztosít gyerekeknek és nyaralást akár az egész családnak.

Magyarországon mintegy 300 ezer egyszülős család félmillió gyereket nevel, és e családok több mint fele szegénységben él. Az elszigetelődés, az anyagi nehézségek, az ügyintézések, a munkahelyi problémák és a logisztika megszervezése jelentik a legtöbb gondot, éppen ezért az Egyszülős Központok elsősorban ezekre igyekeznek megoldásokat adni – hangzott el a Magyar jakobinusok terén lévő Egyszülős Központban megtartott júniusi tájékoztatón.
Nagy Anna, a központok vezetője elmondta, hogy a hegyvidéki helyszín nemrég nyílt meg, de a pesti oldalon már négy éve fogadják a segítséget kérőket. Mostanáig 26 ezer egyszülős családnak nyújtottak valamilyen támogatást, jelenleg több mint hetvenféle szolgáltatást tudnak biztosítani: egyebek közt krízishelyzetben történő segítségnyújtást, gyerekprogramok, közösségi rendezvények szervezését, munkaközvetítést, valamint a szülők segítését, hiszen egyedül sokkal nehezebb megoldani a napi problémákat, szükség van kapaszkodóra.
„Az Egyszülős Központ a mai napig olyan kezdeményezés, ami nemzetközi szinten is hiánycikk” – emelte ki Nagy Anna, arra emlékeztetve, hogy eredetileg „Egy hely, egy esély és sok találkozás” volt a szlogenjük, a XII. kerületi központ megnyitásával azonban ez megváltozott. A budaiakat és – a Déli pályaudvar közelsége miatt – a vidékieket is könnyebben elérik, s ha mindez nem lenne elegendő, ott van a harmadik „helyszín”, a saját applikációjuk, ami a virtuális teret használja a kapcsolattartásra.Napkozis_taborral_segit_az_Egyszulos_Kozpont1Nyáron erre még inkább szükség van, mivel az iskolai és óvodai szünet legalább öt-hat héttel hosszabb, mint általában a munkahelyi szabadságok ideje. Ha nincs nagyszülő, támogató rokonság, akkor szinte lehetetlen megoldani a gyerek felügyeletét, mert nyilvánvalóan vigyázni kell rá, viszont a szülőnek sem ártana kikapcsolódni. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekkor fontos része a vakáció, ezekre az élményekre felnőttként is jó szívvel emlékszünk vissza. Az a nyaralás pedig, ami az idén elmarad, már nem pótolható.
Azért, hogy minél többeknek legyen szép emléke a nyárról, az Egyszülős Központ hat héten át napközis felügyeletet biztosít. Reggel hétre lehet bevinni a gyerekeket, majd munka után hazavinni őket. Napközben kirándulhatnak, sportolhatnak, játszhatnak. Sok férfi pedagógus lesz velük, mert az egyszülős családok döntő többségében az anyukával élnek a kicsik, akiknél így hiányzik a megfelelő apakép.
Az idén nyáron összesen kilenc helyszínen – amiből hét vidéki – közel 2700 gyerek nyaraltatását szervezi meg az Egyszülős Központ, valamint három fesztivál is a program része. Egy hét a napi négy étkezéssel, a belépők árával együtt mindössze 1500 forintba kerül a napközis táborokban.
És ez még nem minden! Hétvégenként családi Erzsébet-táborba mehetnek a szülők és a gyerekek, valamint kizárólag gyerekeket fogadó táborok is igénybe vehetők. Egy másik lehetőség a Mészáros Csoport támogatásával valósul meg, ennek révén nagyjából 1500-an nyaralhatnak a Balatonnál és Zalakaroson, félpanziós ellátással. A turnus ára 1000 forint.
Fontos szempont, hogy olyanok utazhassanak pihenni, akik egyébként nem tudnák kifizetni a nyaralás költségeit. A felmérések szerint ugyanis az egyszülős családok nagy része anyagi gondokkal küszködik.Napkozis_taborral_segit_az_Egyszulos_Kozpont2Ami a fesztiválokat illeti, a Bondoró fesztivál már lezajlott, ott saját standon mutatkozhatott be az Egyszülős Központ. A Művészetek Völgye következik július végén, amelyre különleges programokkal készül az Egyszülős-sátor. Az ebéd utáni sziesztaidőben ismert emberek mesélnek majd, köztük Lackfi János, Gryllus Vilmos, Szalóki Ágnes. Az ezt követő foglalkozásokon a gyerekek a hallott történeteket dolgozzák fel, míg ezzel egy időben a szülők beszélgetéseken vehetnek részt. A fesztiválok sorát augusztusban az Ördögkatlan zárja. Ezeken a rendezvényeken egyedülálló szülők az önkéntesek, ami azért fontos, mert amíg a gyerekek szórakoznak, nekik is jut lehetőségük a kikapcsolódásra.
Az Egyszülős Központ új programja a „Szedjük együtt!”, aminek a keretében a szülők gyümölcsöt szednek közösen. A „Kiképzés” a felsős és középiskolás gyerekeknek segít abban, hogy kritikus helyzetekben meg tudják védeni magukat – ez nem önvédelmi tábor, inkább az online bántalmazással összefüggő zaklatásokra kínál megoldásokat. A szülői kiégés ellen próbál tenni a „Magammal, értünk” tréning, míg a ZeneVarázslat sorozatban Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész zenét tanuló gyerekeket mentorál, valamint segíti azokat, akik most szeretnék elkezdeni a tanulást.

sm.

További részletek: www.egyszulo.hu