Semmelweis-napi kitüntetések

Minden évben a Semmelweis-naphoz kapcsolódva köszönti a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerület egészségügyi alapellátásában dolgozó szakembereket. Az idei ünnepség része volt a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díj és a Polgármesteri elismerő oklevél átadása, valamint a nyugállományba vonuló kollégák búcsúztatása is.

Két év kényszerű szünet után ismét a megszokott módon ünnepelhette az egészségügyi dolgozókat a Hegyvidéki Önkormányzat. „Július elsején kétszáznégy éve lesz annak, hogy megszületett Semmelweis Ignác. Két és fél évvel ezelőttig nem is gondoltuk volna, hogy a nevéhez fűződő higiénés kézmosás, a járványügyi intézkedések egyik alappilléreként, tömegeket ment meg, és menthet meg a továbbiakban is” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester Semmelweis-napi köszöntőjében.
Az egészségügyben dolgozók – tette hozzá – egész életünkön át végigkísérnek mindannyiunkat, igyekeznek segíteni, mindig ott vannak, ahol szükség van rájuk. Az utóbbi években is tették a dolgukat, még úgy is, hogy a járvánnyal kapcsolatos rengeteg feladat megnehezítette a munkájukat. A Hegyvidéki Egészségügyi Központ és az alapellátás munkatársai részt vettek a lakosság és az önkormányzati intézmények dolgozóinak tesztelésében, és segítséget nyújtottak az oltások beadásában is.Semmelweis-napi_kituntetesek1Fonti Krisztina az utóbbi években az önkormányzat finanszírozásában megvalósuló egészségügyi fejlesztésekről is beszélt. Elmondta, hogy 2016 óta zajlik az a felújítási program, ami a házi- és gyermekorvosi rendelők modernizálását, komfortosabbá tételét tűzte ki célul: „Ahol kellett, bővítettünk, vagy felújítottuk a homlokzatot, a mellékhelyiségeket, máshol megoldottuk az akadálymentesítést. Mindezt azért, hogy a pácienseket és az itt dolgozókat a Hegyvidékhez és a huszonegyedik századhoz méltó körülmények fogadják.”
Mostanáig 12 helyszínen 16 rendelő újult meg. Az utolsó lépés a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti háziorvosi rendelő kialakítása lesz, ami a homlokzatfelújítással várhatóan a nyár végére elkészül.
A kardiovaszkuláris betegségek megelőzése érdekében, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával együttműködve, újra elindult a SZÍVSN prevenciós sorozat. Júliustól decemberig minden hónap első szombatján lehet igénybe venni a szűrést, előzetes bejelentkezéssel.
Az önkormányzat bekapcsolódott a Zöld Környezet és Egészség című európai programba, aminek része a „zöld recept” is. Ennek lényege, hogy az orvos különböző mozgásformákat írhat fel betegeinek. A recept bemutatása után a Hegyvidéki Szabadidősport Központ munkatársai lehetőséget biztosítanak az adott sportág vagy mozgás gyakorlására. Egy régi program, a baba-mama csomag is megújul.
A köszöntő után Fonti Krisztina dr. Harmos Andreával, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnökével, valamint dr. Varga-Kovács Emesével, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetőjével közösen díjakat adott át az egészségügyben dolgozó szakembereknek.
A Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjban részesült Bukodiné Baumgartner Erzsébet, aki 1983. augusztus 1-je óta dolgozik területi védőnőként a Normafa úti védőnői szolgálatnál, és szeptember 1-jén nyugdíjba vonul. Az elmúlt évtizedekben, ugyanazt a körzetet ellátva, számtalan hegyvidéki család életét egyengette, segítette. Nemzedékek nőttek fel a gondozása alatt, ma már egykori gondozottjait mint szülőket támogatja gyerekeik nevelésében. Napi munkáján kívül az elmúlt húsz évben rendszeresen tartott ingyenes babamasszázs-foglalkozásokat a XII. kerületben, valamint jelentős részt vállalt a helyiek részére szervezett egészségprevenciós programok lebonyolításában. Több évtizede segít a védőnőképzésben, számtalan főiskolai hallgatót tanított. Komoly érdemei vannak abban, hogy a Normafa úti védőnői szolgálat és gyermekrendelő elnyerte a „családbarát szolgáltatóhely” címet.Semmelweis-napi_kituntetesek2Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Rimai Lászlóné Rózsika háziorvosi asszisztens, aki 1987-ben Nagyszalontán végzett általános ápolói egészségügyi alapképzést. A következő évben már a budapesti Sportkórházban dolgozott szakápolóként, majd 1989-ben szerezte meg felnőttszakápolói diplomáját. 2001. február 1-jétől háziorvosi szakasszisztens volt dr. Pártay Éva háziorvosnál a Beethoven utca 8. szám alatti háziorvosi rendelőben, majd ugyanott 2014-től napjainkig dr. Árky Emőke háziorvos munkáját segíti.
A díjak átadása után dr. Tessényi Ildikó háziorvos méltatása következett, aki ez év január elsején nyugállományba vonult. Először mentőorvosként dolgozott, majd a Szent János Kórház tüdőosztályára került tüdőgyógyászként. Közben – a tüdőgyógyász-szakvizsga mellé – további két szakvizsgát szerzett, belgyógyászatból és háziorvostanból. Innen vezetett az útja a Kiss János altábornagy utcai háziorvosi rendelőbe, ahol huszonöt évig, 1996. május 1-jétől 2021. december 31-ig fogadta a betegeket.

MM.