A távfutó hajnalka

A burgonyafélék nemzetségébe tartozó hajnalka vad rokona az apró szulák, amellyel a Hegyvidék számtalan pontján, kertben, réten találkozhatunk. A magról terjedő, makacs gyomnövényhez képest a kerti hajnalka virágai sokkal nagyobbak és színesebbek. Régen főleg parasztudvarokban lehetett látni, leginkább a kerítésre futtatva, mára azonban egyre több városi kertben is megjelenik.
Egy nagyobb edény vagy erkélyláda is elég neki, és megfelelő támasztékon már néhány héttel a csírázás után sűrű, 2-3 méter magas szövedéket alkot. A növekedéshez tápanyagban gazdag talajra van szüksége, de a virágzás megindulása után csökkenthetjük a tápoldatozás gyakoriságát, hogy inkább bimbók nevelésére ösztönözzük a dísznövényt. A csavarodva bomló bimbók este a legszebbek, hajnalra kinyílnak, és délutánra el is hervadnak.
A magokat érdemes begyűjteni, mert általuk könnyen szaporítható a növény. Biztos kelése és gyors fejlődése miatt nem kell a beltéri palántázással vesződni. Javasolják, hogy vetés előtt a magokat egy éjszakára áztassuk vízbe a gyorsabb kelés érdekében.A_tavfuto_hajnalkaA csíranövények két hét fejlődés után elkezdenek kúszó szárat nevelni. Ilyenkor kell a támasztékát megépíteni. Futtatható kerítésre, rácsra, fára, de botokra vagy madzagra is. Az egymás mellé feszített erős kötélzet segítségével akár nagyobb felületű zöld árnyékolót is készíthetünk a növényből. A hajtásokat csak az elején kell kicsit terelgetni, ha megtalálták a kapaszkodót, akkor gyorsan felfutnak rajta, innen ered a tudományos neve (Ipomoea purpurea) is.
A bíboros hajnalkaként is ismert növény dísze a mintegy 5 centiméter átmérőjű virág, amely lehet fehér, rózsaszín, kék vagy lila is. Az összeforrt szirmok emlékét sugaras mintázat jelzi. Jó termőhelyen rengeteg virágot bont, és annak ellenére, hogy mindegyik csak pár órát él, mindennap van mit megcsodálni a töveken. Hálás, egyszerűen kezelhető, ami nagyon alkalmassá teszi arra, hogy gyerekekkel együtt gondozzuk, de legyünk elővigyázatosak, mert a föld feletti részei – a krumpli növényéhez hasonlóan – mérgezők!

B.