Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ne maradjon bokron a bodza!

Kinyitotta gyönyörű, illatos, fehér virágernyőit a bodza, amelynek megbecsült helye volt elődjeink asztalán és házi patikájában. Felhasználták virágját, termését, levelét, ágát, még a gyökerét is. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is ismerték. Mind a virágok, mind a bogyók az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat, illóolajat, cukrot, enzimeket és vitaminokat tartalmaznak.

Napjainkban immunrendszerünk erősítésére az egyik legalkalmasabb háziszer a szárított bodzavirágból készíthető tea. Legegyszerűbb a hosszabb száraktól megtisztított virágokat „zörgősre” szárítani, így hosszú ideig eltarthatók. A szárított virágból forrázott italt télen meghűléskor izzasztásra, köhögéscsillapításra használhatjuk, amihez 1-2 evőkanálnyit 1 liter forróvízzel le kell önteni, 5-10 percig állni hagyni, majd leszűrve meginni. Néhány kanál mézzel és egy kevés citrommal ízesíthető.

A friss virágból cukorral, citrommal készült üdítő tavasszal kitűnően helyettesíti az édes, színezett gyümölcsszörpöket. Ám nemcsak szörp és tea készülhet bodzavirágból, hanem remek desszert is. A jól megmosott ernyőket leszárogatva, sűrű palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban kisüthetjük. Fahéjas cukorral meghintve különleges ízű édességet tálalhatunk.Juniusi_jo_falatok_a_javabol6

 

Narancsos bodzabólé buliba

Nyolctenyérnyi bodzavirágot leöblítünk, a szárát lecsipkedve ötli­teres befőttesüvegbe tesszük. Hozzáadunk 1 kiskanál citromsavat, 30 deka cukrot, egy megmosott, felkarikázott citromot, majd felönt­jük 4 liter vízzel. Lefedjük, és 2 napig érleljük, közben né­hányszor megkeverjük. Két nap múlva leszűrjük, és 2 li­ternyit bóléstálba öntünk. (A többit üvegbe töltve, behűtve, üdítőitalként a gyerekekkel közösen elfogyaszt­hatjuk.)

A bóléhoz két narancsot ala­posan megmosunk, héjastól karikára vágjuk, és a bodzás-citromos alaplébe tesszük. Belecsorgatunk 1 deci vodkát, és le­fedve jól behűtjük. Közvetle­nül tálalás előtt egy üveg hideg, száraz pezsgő­vel felöntjük. Forró napokon jégkockát tehetünk bele, a te­tejére pedig friss bodzavirágokat szórhatunk.

Pákozdi Judit